Noen vits med kvinneforskning?

DAGBLADET skriver 8.mars om at Dagsnytt Atten har problemer med å få kvinner til å stille opp i debatter. Flere fora har dette problemet. Sist lørdag arrangerte Styret ved Studentersamfundet i Trondhjem debatt om feminisering av samfunnet. Nils Rune Langeland stilte villig opp for å debattere under tittelen «Vaginalstat eller Penisvelde?». Det var derimot ikke lett å få en kvinnelig motdebattant. Etter å ha vært i kontakt med omtrent 40 såkalte sterke kvinner, fikk vi endelig positivt svar fra den mannlige kjønnsforskeren Knut Holtan Sørensen. Både Langeland og Sørensen er to middelaldrende menn. Rett skal være rett. Mange av kvinnene vi var i kontakt hadde ikke mulighet til å komme. Men en skremmende høy andel torde ikke. Flertallet av disse jobber daglig med forskning på kjønn.

HVA ER VITSEN med kvinneforskning hvis damene som bruker store deler av sin yrkesmessige karriere ikke ønsker å møte andre meninger til debatt? Er sentrene for kjønnsforskning kun en hule for krydderte-drikkende eks-rødstrømper som elsker å dyrke sin egen sannhet? Er sentrene kun en politisk protestbevegelse som er blitt institusjonalisert? Under debatten i Studentersamfundet satt en håndfull av disse forskerne, som dager før hadde takket nei til å delta i panelet, i salen som publikum. For oss viser dette bare én ting: Joda, de synes debatten er interessant, men de har ikke nok mot eller fandenivolskhet til å tørre å blottlegge seg. I det ligger at de ikke klarer å kombinere rollen som akademikere og tidligere rødstrømper. For i hvilken annen akademisk sammenheng tar aktørene seg personlig nær av argumentene og innfallsvinklene som kommer fram?

HER LIGGERstorparten av kjønnsforskernes store problem. Et problem som gjør at de hindrer seg selv i å delta i de offentlige rom. Om det er feighet eller akademisk arroganse som ligger til grunn, kan diskuteres. En kan lure på hva som er verst. Uansett skyter disse kvinnene seg selv i foten ved at de gjør det offentlige rom enkelt for mannlige provokatører å befinne seg i. I tillegg blir det ikke lett for unge jenter å ta denne kvinnegruppen seriøst.