LIBERAL: Høyre har en stor gruppe politikere med en langt mer liberal tilnærming til narkotikapolitikk enn den ledelsen nå signaliserer. Skutle er en av disse, som seinest denne uka uttalte at han ville ha salg av cannabis over disk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
LIBERAL: Høyre har en stor gruppe politikere med en langt mer liberal tilnærming til narkotikapolitikk enn den ledelsen nå signaliserer. Skutle er en av disse, som seinest denne uka uttalte at han ville ha salg av cannabis over disk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Noia i Høyre, esse

Den nye revejakta er historien om en narkotikapolitikk som beveger seg i helt feil retning, skriver Geir Ramnefjell.

Kommentar

Liberalisering av narkotikapolitikken er farlige greier. Man skulle tro at det var noe annet som var langt mer urovekkende: Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder straff for narkotika, både når det gjelder stoffer og straffenes styrke. Samtidig er vi i verdenstoppen for antall tunge rusmisbrukere, overdoser og dødsfall.

Sammenhengen mellom strenge narkotikastraffer og dårlig uttelling for samfunnet er bakgrunnen for at for eksempel USA - som vi vanligvis betrakter som mer reaksjonære i justispolitikken - har beveget seg i retning av oppmykning. Cannabis er legalisert i to stater, og president Obama har uttalt at å røyke stoffet ikke er mer farlig enn å drikke alkohol.

Det er dette - narkotikapolitikken - som må være grunnlaget når vi vurderer Høyres reaksjon på at stortingsrepresentanten Erik Skutle er siktet for kjøp og bruk av hasj. Riktignok er det særlig viktig at de som lager landets lover følger dem. Men når Skutle må trekke seg fra alle verv i partiet for et lovbrudd som kvalifiserer til en mindre bot, er det et tydelig signal. Det hadde vært bedre om han var alkoholiker, skriver en anonym politiker i våre debattspalter i dag. Problemet ville blitt forbigått i stillhet.

Hvorfor får Høyre noia når en av deres stortingspolitikere blir tatt for bruk av hasj? Det handler om at partiet ikke på noen måte ønsker å signalisere at de er for en liberaliseringslinje. Den slags er det ikke rom for når partiet møter KrF i harde kamper om verdispørsmål.

Høyre har en stor gruppe politikere med en langt mer liberal tilnærming til narkotikapolitikk. Skutle er en av disse, som seinest denne uka uttalte at han ville ha salg av cannabis over disk. Stortingspolitiker Heidi Nordby Lunde, også kjent som bloggeren Vampus, røyket til og med hasj på TV som en markering så langt tilbake som i 1997. Minerva-redaktør Nils August Andresen har legalisering av cannabis som en av sine kjepphester. Denne grønne greina blir nå omhyggelig trampet ned.

Det ble særlig tydelig for litt over en uke siden da helseminister Bent Høie gjorde det klart at regjeringen går imot forslaget om å tillate røyking av heroin i sprøyterom. Selv om all statistikk viser at røyking fører til langt færre dødsfall enn injisering. Moralen vinner over fornuften, eller som Høie sa det: «Det å åpne opp for å legalisere røyking av heroin på sprøyterommet vil bare innebære at vi lager sprøyterommet til et sted der det blir lovlig å bruke narkotika, som ellers i samfunnet er forbudt.» Spørsmålet blir bare - hva skal man ellers gjøre i et sprøyterom, annet enn å bruke narkotika?

Erik Skutle gikk med i dragsuget etter en større politiaksjon mot videregående skoler i Bergen. En kontroversiell sak, der 90 politifolk etter lengre tids overvåkning gjennomførte en koordinert aksjon mot sju skoler i byen. Narkorazziaer mot skoler har tidligere vært oppe i Stortinget, fordi man mener det er et uholdbart personverninngripende tiltak. Skutles navn dukket opp i forbindelse med etterforskningen på forhånd, visstnok gjennom en skryte-sms fra en tredjeperson som ville fortelle hvem som satt og røykte hasj på samme fest som ham.

Pågripelsen av Skutle for narkotikabruk er dermed dobbelt kontroversiell, for som advokat John Christian Elden skrev på sin blogg i går skal overskuddsmateriale fra denne typen overvåkninger normalt sett bare brukes når det er snakk om alvorlige forhold. Et lovbrudd som utløser en bot på 3000 - 5000 kroner kan ikke sies å være alvorlig.

Elden hevder også at politiet lenge satt på informasjonen, og tidlig har hintet til pressen om at denne avsløringen ville komme. Advokaten lurer også på om politiet fant særlig glede av dette, fordi Skutle har markert seg som liberaliseringstilhenger. Ordensmakten skal naturligvis fortsatt vinne krigen mot narkotika, hasjbruker for hasjbruker.
Vi kan ikke klandre Skutle hvis han nå sitter og føler seg som en hundset jazzmusiker fra 60-tallet.

Parodien blir komplett når Høyre i Hordaland innkaller til foreldremøte for de som har sine unge håpefulle i ungdomsorganisasjonen. Ydmykelsen og infantiliseringen av de frafalne hasjbrukerne skal være total. Hvorfor kan ikke partiet nøye seg med en kraftig advarsel, si at det er uakseptabelt for en stortingspolitiker å bryte loven, og så komme seg videre?

Behandlingen denne saken har fått lover ikke godt for utviklingen av narkotikapolitikken. Det liberale Høyre ser ut til å være en karakter som bare trer fram i opposisjon og i tenketanker. Dermed fortsetter en meningsløs bruk av politiressurser, en meningsløs tilnærming til rusproblematikk - og en helt meningsløs behandling av en nokså uskyldig politiker.