Noir på svensk i tegneserie fra Jens Lapidus

Action-drama i mørke toner.

NOIR-FORFATTER: Jens Lapidus er kjent for sin krimromanserie Stockholm Noir. Nå er han aktuell med en tegneseriebok i samme stil. Foto: HANS ARNE VEDLOG
NOIR-FORFATTER: Jens Lapidus er kjent for sin krimromanserie Stockholm Noir. Nå er han aktuell med en tegneseriebok i samme stil. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| TEGNESERIE: Jens Lapidus er advokat og forfatter, kjent også i Norge med oversettelser av de to første bindene i en romantrilogi han kaller Stockholm Noir, «Snabba Cash» og «Aldrig fucka upp».

Peter Bergting er en kjent illustratør og serieforfatter, særlig innen fantasysjangeren. Nå har disse to slått seg sammen om en mørk historie fra det dypeste Stockholm — resultatet er en velfortalt og lekker grafisk roman.

På Söder
Lapidus går inn i det samme miljøet som preger romanene: Fiffe-Stockholm, med klubbing, uteliv, pushing og spaning. En ung, muslimsk jente blir voldtatt etter en heftig natt på byen. Dermed utløses et drama som får dype følger for mange mennesker i miljøet på Söder i Stockholm, som har postnummer 145.

Realisme
Lapidus er en dyktig historieforteller og holder spenningen ved like ved å veksle mellom sine hovedfigurer ut gjennom storyen. På samme måte opererer på mange måter Bergting, som på elegant vis veksler mellom fargetonene i forskjellige sekvenser av boka; på en måte som understreker både intensitet og kulde i fortellingen.

«Gängkrig 145»

Jens Lapidus og Peter Bergting

Forlag: Wahlström & Widstrand

Se alle anmeldelser

I likhet med Lapidus' romaner er denne boka en moderne hardkoktvariant, en fortelling om skjebner som tumler omkring i et rastløst, rått og kynisk univers. Her dreier det seg om hevn, men også om voldelig maktkamp mellom gangstere som er ute etter raske penger.

I motsetning til mange krimforfattere i dagens Sverige, ikke minst alle de kvinnelige forfatterne som er inspirert av Henning Mankell, opererer Lapidus innenfor et realistisk storbymiljø som både fysisk og mentalt blir fanget inn i denne boka.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 28. desember 2009.

Noir på svensk i tegneserie fra Jens Lapidus

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer