LEDER

Lakseskatt:

Nok en gave til de rikeste

Historien om skatt på lakseoppdrett forteller oss dette: Det er ikke rart at kapitalen i Norge tror den er unntatt samfunnsansvar.

LEGGER VEKK: Regjeringen legger helt til side forslaget om en overskuddsbasert grunnrenteskatt på 40 prosent som ville gitt rundt sju milliarder i årlige skatteinntekter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LEGGER VEKK: Regjeringen legger helt til side forslaget om en overskuddsbasert grunnrenteskatt på 40 prosent som ville gitt rundt sju milliarder i årlige skatteinntekter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

På ett område holder regjeringen en stabil kurs: Den deler flittig ut skattefordeler til dem som har mest fra før. Under lavtliggende corona-skyer har den feitet opp de stinne lommebøkene til eierne av landets oppdrettsanlegg for laks og sjøørret. Regjeringen legger helt til side forslaget om en overskuddsbasert grunnrenteskatt på 40 prosent som ville gitt rundt sju milliarder i årlige skatteinntekter. I stedet foreslår den en produksjonsavgift på 40 øre pr. kilo som vil gi 500 mill. årlig i økte inntekter til kommunesektoren.

Samtidig forsyner regjeringen seg med den andre hånden. Inntektene fra salg av konsesjoner for oppdrett har til nå vært delt etter en nøkkel som gir 80 prosent til havbrukskommunene og -fylkene, og 20 prosent til staten. Nå vil staten ha 75 prosent av slike inntekter.

Det var regjeringen selv som satte ned et utvalg som skulle vurdere skattlegging av havbruksvirksomhet. Flertallet i utvalget landet på en modell bygd på beskatning av den såkalte grunnrenten. Oppdretterne har fått en eksklusiv og tidsubegrenset rett til å bruke naturressurser som tilhører fellesskapet. Det er begrenset hvor mange steder som egner seg for oppdrett i havet, og det kreves konsesjon for drift. I sum legger denne knappheten grunnlag for superprofitter, og det er fordelingen av disse ekstraordinære inntektene striden står om.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer