DEBATT

Personlighetstesting:

Nok en runde om personlighetstesting

Ikke overraskende skaper personlighetstester debatt. Men i en ansettelsesprosess er de langt bedre egnet enn et intervju.

AGURKNYTT: Personlighetstester pleier å dukke opp som tema i løpet av agurktida, skriver Rolf Marvin Bøe Lindgren. Foto: Dagbladet
AGURKNYTT: Personlighetstester pleier å dukke opp som tema i løpet av agurktida, skriver Rolf Marvin Bøe Lindgren. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagsavisen melder at personlighetstestforlaget Assessio leverer tester til Meny, og at disse testene inneholder spørsmål som er krenkende. Eksemplene er

  • «Med mer innflytelse ville jeg fått dette landet på fote igjen»
  • «Litt etter litt kommer folk til å forstå min betydning»

Det første jeg lurer på, er hvorfor disse spørsmålene skulle være krenkende. Jeg kan kanskje presses til å være enig i at det kanskje er litt suspekt å være helt enig i disse spørsmålene, men jeg ville nok også vært lettet over kandidater som var smarte nok til å rangere disse spørsmålene lavt. At disse spørsmålene skulle være skadelige, jeg skulle likt å se dette faglig begrunnet.

Det er typisk, i slike tester, at man rangerer hvor enig man er på en skala fra 1-7. Man presses normalt ikke til å være enig eller uenig. Hvis den som gir tilbakemeldingen er sertifisert, skal tilbakemeldingen være etisk forsvarlig. Og er den ikke det, kan den som gir tilbakemeldingen klages inn, og i verste fall miste sertifiseringen.

Det er populært å kritisere personlighetstesting. Normalt gjøres det på sviktende grunnlag. En riktig utført personlighetstest vil alltid gi et mer nøyaktig og mer brukbart bilde av kandidaten enn det et intervju kan. Derfor forbauser det meg når det stilles strengere krav til personlighetstester enn til intervju. Roald Bjørklund, professor i organisasjonspsykologi ved Universitetet i Oslo, presterer faktisk å stille krav til personlighetstesting som ingen fagfolk ville gått med på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer