NATOS MANN: Donald Trump avslutter sitt andre toppmøte i forsvarsalliansen.Foto: REUTERS / NTB Scanpix
NATOS MANN: Donald Trump avslutter sitt andre toppmøte i forsvarsalliansen.Foto: REUTERS / NTB ScanpixVis mer

Nato-toppmøtet

Nok en seier for Trump

Nato-toppmøtet i går var en seier for Trump. Det handlet om penger. Men først og fremst om kamp. Trumps kamp.

Kommentar

Toppmøtet brøt uansett ut i fullstendig kaos, med trusler som kunne bli forstått som om Trump ville trekke USA ut av Nato, hvis han ikke fikk det som han ville, at alle land skal bruke minst to prosent av BNP på forsvaret, så snart som mulig. På direkte spørsmål om han truet med å trekke USA ut av alliansen på den improviserte pressekonferansen etter møtet, svarte Trump på en måte som ikke utelukket det. Folk som var til stede sier at Trump truet med «å gå alene», hvis ikke land som Tyskland var villige til å betale mer til alliansen.

Til tross for forsiktige stats- og regjeringssjefer som understreket at det uansett ble enighet til slutt, så er det langt fra enighet om hva det ble enighet om. Det som er klart er at det var mye bråk underveis. Man måtte ta en ekstra runde etter det planlagte møteprogrammet, der Trump kom med de ekstra kravene til sine allierte. Det var etter dette Trump kunne proklamere toppmøtet som en stor triumf. Og generalsekretær Jens Stoltenberg på sin pressekonferanse etterpå kunne bekrefte Trumps framstilling av tingenes tilstand, at toppmøtet var en suksess som hadde brakt alliansen framover.

PRESSER: Trump ville ha svar fra NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg om Tysklands kjøp av gass fra Russland. Video: CNN Vis mer

Men ble alliansen brakt framover? Hva ble det egentlig enighet om? Ikke mer enn kommunikeet som ble banket gjennom allerede onsdag. Der er formuleringen at de 29 Nato-landene skal «bevege seg» fram til å bruke 2 prosent av BNP fram mot 2024, altså det samme som ble vedtatt på Nato-møtet i Wales i 2014. Frankrikes president Manuel Macron var en som etter møtet understreket at det er formuleringen fra Wales som gjelder. Det som ser ut til å ha skjedd er at Trump på «ettermøtet» krevde 2 prosent av BNP allerede til januar 2019, altså om et halv år. Hvis ikke truet han med å «gå alene». Det var da det brøt ut kaos, før noen fikk forklart Trump at det var noen land som har parlamenter som vedtar budsjetter, og at Trumps tidsfrist derfor ikke var mulig å imøtekomme. Da ser det ut til at Trump roet seg. Så hvorfor alt bråket?

Donald Trump kom til Brussel hyllet inn i ei tåke av tweeter der han henholdsvis hånet og truet sine nærmeste allierte som ikke var villige til å betale for sin egen sikkerhet. Med antydninger om at sikkerhetsgarantien avhenger av viljen til å bla opp penger, og med direkte trusler om å knytte sikkerhet til handel med USA, kom han til Brussel klar for en real slåsskamp.

LONDON: Det er ventet at titusenvis av mennesker skal demonstrere mot Donald Trump i forbindelse med hans besøk i Storbritannia fredag. Men allerede torsdag var demonstrantene godt i gang. Video: Scanpix / Nicolai Delebekk / Emilie Rydning Vis mer

- Nato er mye sterkere nå enn for to dager siden, gjentok Trump opptil flere ganger seierssikkert på sin pressekonferanse. Han hadde fått sin kamp, og han hadde fått sin seier. Og det var trolig det som var hensikten med hele møtet for Trump.

Enda en gang har vi vært vitne til en ganske ny form for diplomati. For Trump er ikke Nato en solidarisk allianse, men en klubb - en golfklubb? - der hver enkelt medlem betaler det han får igjen for medlemskapet. Og siden alle ikke betaler det samme - relativt - og USA betaler mer, så har Trump tatt på seg jobben å være pengeinnkrever. Å gå fra dør til dør for å kreve inn beskyttelsespenger. I Brussel fikk han noen verbale løfter om mer beskyttelsespenger, men fortsatt så er det avtalen fra 2014, som skal innfris i 2024, som gjelder. Og ennå har ikke Trump brukket nesa til noen medlemmer med brekkjern. Ennå er det altså ikke fullstendige mafia-tilstander.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.