Nok en seier

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den norske regjeringen inviterte andre stater til Oslo i februar 2007 for å lansere det som med rette blir kalt Oslo-prosessen, et forsøk på å avslutte forhandlingene om en traktat for å forby klaseammunisjon i 2008. I går, fredag 30. mai, var vi vitner til nok en seier for menneskeheten, da 109 stater vedtok den nye konvensjonen med forbud mot klaseammunisjon. Konvensjonen forbyr bruk av, produksjon av, handel med og lagring av disse våpnene, som rammer blindt. For den suksessen står verden i stor takknemlighetsgjeld til Norge.

Klaseammunisjon er bomber som åpner seg når de slippes ned fra fly, slik at hundrevis av småbomber – subammunisjon – regner ned over målet. De er lagd for å eksplodere ved nedslag og dermed i teorien ikke etterlate eksplosive rester fra militære operasjoner. Slik det altfor ofte er tilfelle, gjenspeiler ikke teorien det som skjer i praksis. Mye av subammunisjonen eksploderer ikke ved nedslag, men blir liggende spredt over store områder. Hver eneste lille bombe blir en ekstremt ustabil landmine. Disse våpnene skiller ikke mellom sivile og soldater, verken når de blir brukt eller i etterkant.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer