Nok en teatersjef går

BERGEN (Dagbladet): Svenske Lars Arrhed (31) ble for ambisiøs for styret ved Den Nationale Scene. Han ville skrive, opptre, være instruktør og teatersjef på samme tid. I går forlot han Bergen med et underholdsbidrag som passer seg for en lykkelig skilsmisse. Bentein Baardson (44) overtok på dagen, med stor lyst.

For stor i kjeften

Dermed ble det en kort Bergens-visitt for Arrhed med erfaring fra de svenske frie teatergruppene. Han begynte for alvor som teatersjef i januar i år.

- Lars Arrhed hadde for mange baller i lufta på samme tid. Han mente det var mulig å klare alt. Han ønsket å skape en kontrollert turbulens, men vi fryktet at det skulle utvikle seg ukontrollert med stor risiko for at noe gikk galt. Det kunne resultert i et fattig kunstnerisk tilbud til publikum og betydelige økonomiske konsekvenser for teatret, sier styreformann Dag Steinfeld til Dagbladet.

Egne show

Arrhed ville ikke bruke hovedscenen på teatret til barneteater, men prioritere teater for barn ved den lille scenen. Det likte ikke styret. De var heller ikke begeistret for hans ønske om selv å lede show på scenen i tilknytning til forskjellige forestillinger.
Prosessen med å avslutte arbeidsforholdet for teatersjefen startet for rundt to uker siden. Da tok Dag Steinfeld kontakt med Lars Arrhed for å forberede han på et ekstraordinært styremøte tirsdag i forrige uke.

- Vi hadde i realiteten to alternativer. Det ene var å avslutte forholdet, det andre var en overstyring av hele prosessen, forklarer Steinfeld.

Tøff opplevelse

Det fire timer lange ekstraordinære styremøtet blir beskrevet overfor Dagbladet som en veldig tøff opplevelse. Lars Arrhed satt aleine mot sju styremedlemmer, men skal ha klart å vurdere situasjonen som om han stilte seg selv utenfor hovedrollen.

Arrhed skal ha erkjent at han i tidligere karriere hadde kjørt et lite Cessna-fly, mens han nå ville forsøke å manøvrere et tradisjonsrikt teater som best kunne sammenliknes med en Boeing 747.
- Jeg opplevde en konflikt med styret som vokste seg sterkere og sterkere. Til slutt kunne vi ikke forenes, og jeg kunne ikke kompromisse. Jeg liker å ha mange baller i lufta på én gang. Det skapte en usikkerhet i styret. Min lederstil lar seg ikke gjennomføre ved en institusjon som har eksistert så lenge som Den Nationale Scene. Jeg ville ha gått mer varsomt fram om jeg fikk begynne på nytt igjen, sier han.

Onsdag og torsdag i forrige uke var Dag Steinfeld sammen med Bentein Baardson i Kristiansand. Styreformannen ville sikre seg et sikkert alternativ før svensken ble sendt hjem for godt. Samtidig forberedte han en økonomisk avskjedsgave som det var vanskelig å si nei til.

- Han har fått en økonomisk kompensasjon, et underholdsbidrag som alltid er et element i en skilsmisse. Jeg ser ingen grunn til å komme nærmere inn på det. Vi har ført en dialog uten at det er skapt vondt blod. Det er vi fornøyd med, sier styreformann Steinfeld.

- Jeg fikk et sluttoppgjør som både DNS og jeg kan leve med. En del av denne avtalen er at jeg skal få bildet mitt på veggen sammen med de andre teatersjefene selv om jeg har satt rekord i å sitte i kort tid, sier Arrhed, som ikke vet hva han skal gjøre i den nærmeste framtid.

Styret ønsket å velge på øverste hylle da de skulle finne en erstatter uten å lyse ut stillingen.

- Godt forankret

- Derfor oppsøkte jeg Bentein, og lyktes med det. Nå vil vi ha verdens beste teater i Bergen og en teatersjef som lar styreformannen få sove i fred om natta, sier Dag Steinfeld.

Ingen av de 12 representantene fra de ansatte skal ha hatt innvendinger i bedriftsforsamlingen. De vil heller ikke kommentere sjefsskiftet i ettertid.

- Det ligger en informasjonsstrøm bak vårt vedtak. Vårt valg er godt forankret, forklarer Dag Steinfeld.

REISTE: Lars Arrhed reiste hjem til Malmö i går, men han får bildet sitt på veggen i DNS sammen med de andre teatersjefene som har sluttet.