KOMMENTARER

Nok en torn i øyet

Regjeringen går ikke av veien for nok en direkte provokasjon mot samarbeidspartner KrF. Det er om å gjøre hviledagen uhellig.

HELLIGDAG:  KrF-leder Knut Arild Hareide slåss mot søndagsåpne butikker og har fagbevegelsen på sin side. Foto: Christian Roth Christensen
HELLIGDAG: KrF-leder Knut Arild Hareide slåss mot søndagsåpne butikker og har fagbevegelsen på sin side. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Bølgene gikk høyere da Jagland-regjeringen skulle gjøre endringer i den daværende åpningstidsloven for å hindre en utglidning av søndagshandelen som alt var i gang. Sterke krefter ønsket en liberalisering av søndagshandelen. Men like sterke krefter ønsket at søndagen fortsatt skulle være en annerledes dag. LO-forbundet Handel og Kontor ønsket ikke en utvikling som i praksis innebar en økt belastning på medlemmene. Kristelig Folkeparti ønsket da, som nå, å holde hviledagen hellig.

I Ap var meningene delte. Åpningstider hadde også likestillingspolitiske sider. Gro Harlem Brundtland og hennes statsråd Grete Berget hadde før sin avgang utarbeidet et lovforslag som var liberalt. Jagland lyttet mer til fagbevegelsen. Arbeiderpartiets landsmøte vedtok en formulering som ikke etterlot tvil om at det måtte bli klare begrensninger i søndagshandelen. Det endte med «Brustad-bua», oppkalt etter statsråd Sylvia Brustad, som hadde lovarbeidet på sitt bord. Mot hennes egentlige holdning og vilje ble det framlagt og vedtatt et lovforslag som tillot søndagshandel i butikker som hadde et areal på 100 kvadratmeter og i bensinstasjoner med opp til 150 kvadratmeter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer