TRAPPER OPP: USA og president Donald Trump sender flere soldater til Afghanistan. Foto: AFP PHOTO / Nicholas Kamm / NTB scanpix
TRAPPER OPP: USA og president Donald Trump sender flere soldater til Afghanistan. Foto: AFP PHOTO / Nicholas Kamm / NTB scanpixVis mer

Nok er nok for Norge i Afghanistan

Å bekjempe Taliban militært er nærmest umulig.

Meninger

President Donald Trump har annonsert at han vil sende flere soldater til Afghanistan. Nato-sjef Jens Stoltenberg omfavner vedtaket og sier han blant annet er i dialog med Norge om økt norsk nærvær. Norske myndigheter sier at de ikke har fått noen formell henvendelse fra Nato.

Et av de første problemene en ny regjering trolig må ta stilling til etter valget 11. september, er om Norge nok en gang skal øke sitt militære nærvær i Afghanistan. Det er noe både Trump og Stoltenberg mener er en plikt i disse terrortider. Så er spørsmålet om mer krig i det allerede krigsødelagte landet vil føre til mindre terror i Vesten. I sin tale i forrige uke sa Trump at han vil drepe terrorister og ikke fortsette med å drive nasjonsbygging i Afghanistan. Han vil knuse Taliban og fjerne IS og al-Qaida fra afghansk territorium. Han synes ikke å ha noen annen strategi enn å bruke en velkjent og ikke-fungerende medisin; flere styrker. Sovjetunionen hadde til tider 120 000 soldater i landet de okkuperte på 1980-tallet, USA har på det meste hatt 150 000 soldater i dette krigsteateret. Ingen av supermaktene har lyktes.

USA skal ha rundt 9000 soldater i Afghanistan nå, og det er trolig snakk om å øke bidraget med 50 prosent. I tillegg må Nato-landene stille opp, mener altså Trump og Stoltenberg. Men hva vil de oppnå? Taliban kontrollerer nå minst 30 prosent av landet, al-Qaida har hatt nesten 30 års nærvær og IS har etablert seg som en ny maktfaktor. Å bekjempe Taliban militært er nærmest umulig, ikke minst fordi disse afghanske islamistene ofte har stor støtte blant lokalbefolkningen i områdene de kontrollerer. Det er ikke minst fordi den afghanske regjeringen ikke har gjort nok for sitt eget folk. Når Trump sier han vil stanse nasjonsbyggingen, vil det gå ytterligere ut over den sosiale og økonomiske utviklingen, blant annet når det gjelder helsestell og undervisning, ikke minst for jenter.

Afghanistanutvalget under ledelse av tidligere forsvars- og utenriksminister Bjørn Tore Godal konkluderte i fjor med at Norge med sitt militære nærvær bare hadde nådd ett av sine tre hovedmål; nemlig det å være en god Nato-alliert. Godal er sammen med Kai Eide, FNs tidligere spesialtutsending til Afghanistan, og Kjell Grandhagen, Forsvarets tidligere etterretningssjef, imot at Norge øker sitt bidrag til Afghanistan. En ny regjering, enten den er blåblå eller rødgrønn, bør følge rådene til folk som har erfaring med området og ikke til en totalt uforutsigbar amerikansk president.