DEBATT

Klima:

Nok er nok

Naturen tåler ikkje fleire overgrep. Vitlaus utbytting og forureining har forrykka balansen.

I TÅRER: Under et panel i forbindelse med åpningen av FNs Global Climate Action Summit, ente aktivist Greta Thunberg i tårer under en emosjonell appell. Video: Ap Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Orkanen Dorian totalraserte nyleg delar av Bahamas og forvandla ferieparadiset til katastrofeområde. Dødstala er ikkje så høge enda, men 1300 er framleis sakna.

Tusenvis vil flytte der i frå. Dit folk har valfarta for å oppleve krystallklart hav og late dagar, er det ikkje lenger liv laga. Dei innfødde har blitt klimaflyktningar.

Det uveret ikkje fekk øydelagt, kan oljeforureining ta seg av. Equinor sitt tankanlegg på ei av øyene er råka. Oljetankar fekk taket flerra av i dei enorme vindkasta, og olje renn ut i havet.

Rundt byane Alicante og Valencia og på Mallorca i Spania, har dei opplevd det verste ekstremregnet på over hundre år. I løpet av nokre formiddagstimar kom det nesten 300 mm nedbør sør for Valencia. Enorme vannmassar gjorde brått populære turistmagnetar om til veritable flaumområde.

I Noreg opplever vi stadig hyppigare ekstremver. Korte, intense regnskyljar treff avgrensa område som knyttneveslag. Monsterregn som gjer bekkar til elver og fører til jord- og steinskred som tvingar folk til å evakuere heimane sine.

Det er naturen som seier: «Nok er nok.» Han tåler ikkje fleire overgrep og varslar om at vitlaus utbytting og forureining har forrykka balansen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer