Nok er også i Colombia nok

Ingress

Meninger

Ingenting er på plass før alt er på plass i forhandlingener om fred i Colombia. Men det gjennombruddet som forhandlerne fra landets regjering og Colombias Revolusjonære væpnede Styrker (FARC), har oppnådd er historisk, og det kan bli det avgjørende vendepunktet for å få en slutt på et halvt århundres skrekkelig blodbad. Etter sju måneders forhandlinger, som tok til i Norge og fortsatte på Cuba, er partene enige om en omfattende og radikal jordreform, som vi ikke vil få vite det fulle innholdet av før en avtale om fred er klar.

Dette gjennombruddet er så viktig fordi spørsmålet om jorda er opprinnelsen til og kjernespørsmålet i borgerkrigen, fra fattige bønder tok til våpen på 1960-tallet og FARC ble dannet. På den urolige landsbygda, hvor staten bare her og der er til stede og hvor eierskapet til jorda er både uklart og tvilsomt, har regjeringsstyrkene, flere geriljabevegelser, godseiere, kokainbander og dødsskvadroner utkjempet en borgerkrig, i skiftende strid og samarbeid, som har kostet noe sånt som seks hundre tusen liv og drevet 3,7 millioner mennesker på flukt. Som det heter på spansk: «Her renner blodet ut i elva.»

For de fattige har jordbruket vært å rydde en plass i skogen og dyrke jorda så lenge det går. Nå snakker president Juan Manuel Santos og hans forhandlingsleder om «gjenfødelse» av landsbygda, fordi man også er enige om mange tiltak for å utvikle jordbruket. Dette er å angripe stridens årsaker.

Det gjenstår flere vanskelige spørsmål i forhandlingene, men de tok det vanskeligste først. Nå følger rettigheter og garantier for opposisjonen, som under borgerkrigen ofte ble tiet i hjel av leiemordere, og den politiske rollen som FARC skal spille mot å legge ned våpnene. Så følger punktene om slutt på kamphandlingene, handelen med narkotika og erstatning til ofrene. Alt dette kan støte på vansker.

Men det er nok ikke ved forhandlingsbordet man finner de største hindrene for fred. Sterke krefter i Colombia ønsker å plaffe ned fredsavtalen før den er født, tydeligst blant dem er forgjengeren til Santos, Álvaro Uribe, som ikke lar noen anledning gå fra seg til å undergrave etterfølgeren. Og godseierne står bak ham. Vi håper deres tid er ute. Nok er nok, også i Colombia.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.