Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nok et lite skritt

Ingress

Meninger

Klimaforhandlingene i Lima ble avsluttet 30 timer på overtid, ved midnatt lørdag. Resultatet er nok et bitte lite skritt i retning av en global klimaavtale. Det ble enighet om et førsteutkast til en forhandlingstekst for avtalen som skal vedtas i Paris neste år, men teksten er svak. Verden er fortsatt på vei mot overoppheting.

Norges klimaminister Tine Sundtoft, som ledet forhandlingene i innspurten, sier hun gjerne skulle hatt et tydeligere grunnlag for arbeidet fram mot toppmøtet i Paris. I løpet av første kvartal 2015 skal alle land melde inn hva de kan bidra med av utslippskutt. Norge ønsket klare retningslinjer for hva slags informasjon som skal med, slik at målene blir sammenliknbare. Slik ble det ikke.

I forkant av møtet skapte avtalen mellom USA og Kina håp om ny fart i forhandlingene. Kina har lovet å nå utslippstoppen innen 2030 og USA lovet å kutte utslipp med 26- 28 prosent innen 2025. Også påfyll av milliarder til det grønne fondet ga positivitet. Men ingen mirakler skjedde i forhandlingene. Fortsatt sitter FN-landene fast i en gammel konflikt mellom i-land og u-land. U-landene vil at i-landene skal betale og kutte mest. De gamle i-landene påpeker at inndelingen er utdatert, at land som Kina, India, Brasil og Sør-Afrika er voksende økonomier med enorme utslipp, og at de må ta på seg mer ansvar.

Klimaforhandlinger mellom 190 land er den tregeste og mest utmattende formen for klimaarbeid. Teknologiframskritt og marked er vel så viktig. Men det er et nødvendig spor for å finne felles mål, løsninger i regionale fellesskap og for å skape legitimitet og press for vedtak i hvert enkelt land. Det er der omstillingen skal skje.

En juridisk bindende avtale virker urealistisk. Det viktigste er å få til en avtale som omfatter størstedelen av klimagassutslippene i verden. I Lima har USA vist stor vilje til å få til en avtale til neste år. Det handler om en alvorlig klimatrussel, men også om Barack Obamas ettermæle. Det kommende året må det jobbes hardt for å få flest mulig land til å legge fram så konkrete klimabidrag som mulig til Paris-forhandlingene. Vi venter spent på hva som skal være Norges klimamål.