Nok Ole Brumm

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens polene smelter, flom og ekstremvær ruller over TV-skjermene, forstår stadig flere at det er vi og ikke neste generasjon som må ta fatt, som må handle, som må bekjempe klimatrusselen. Framtiden er nå. Den begynner med kommunevalget 10.september.

Eksemplene er både mange, nære og fjerne: Briksdalsbreen har minket 300 meter siden 2001, Grønlandsisen smelter og havet stiger. Forskere mener Bryggen i Bergen vil stå under vann hver eneste flo, altså to ganger om dagen om 30 år. I England tok flommen 9 menneskeliv i sommer, og skadene beregnes til 36 milliarder kroner. Verden har fått en ny type flyktninger; klimaflyktninger. I India, Pakistan og Bangladesh har 2000 mistet livet og millioner har måttet forlate hjemmene sine.

Folk spør: Hvor blir det av klimadebatten? Nå er det vår tur til å spørre: Hvorfor vil ingen ta klimadebatten med oss? Jeg er klar når som helst.

Høyresiden fremstår som fossile dinosaurer på miljø. FrP har ikke et ord om klimapolitikk i sitt lokalvalgprogram og Høyre startet valgkampen med å si at klima ikke har noe i et kommunevalg å gjøre. Dette er en kortslutning. CICERO sier at 15 % kan kuttes av kommunepolitikerne – hvis de vil. Kommunene kan med politisk vilje redusere både energiforbruk og utslipp fra biler, og gjenvinne avfall. Mens de fleste andre partier driver Ole Brumm-politikk, vet SV at vi må velge bedre og billigere kollektivtrafikk foran nye store veier. Vi må velge fornybar energi, ikke forbruk av olje og gass. De andre partiene sier ja takk begge deler – både kollektivtrafikk og bedre veier. Ja til mer gass og fornybar energi, samtidig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer