Nok sex

Bruken av ordet «sex» skaper et kamuflert samleiepress.

Misforstår: Dersom ikke ungdom lærer om alle seksualitetens nyanser, vil de misforstå ordet sex til å bety kun samleie, skriver kronikkforfatteren.
Illustrasjonsfoto: Amoroteket
Misforstår: Dersom ikke ungdom lærer om alle seksualitetens nyanser, vil de misforstå ordet sex til å bety kun samleie, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Amoroteket Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ordet «sex» kom inn i de nordiske språk på 1960-tallet og siden har det gått inflasjon i å bruke det. Det er liten tvil om at ordet har gjort en viktig jobb som døråpner i de siste 50 årene. Vagheten i betydningen kan ha gjort det enklere å bruke, og dermed bidratt til en større åpenhet. Men denne vagheten har sin bakgrunn i amerikansk og engelsk kultur, som tradisjonelt har vært preget av skyhet og hemninger til seksualitet.

I disse kulturene er seksualiteten preget av skam. Av hemninger og skam som de nordiske land ikke har vært like preget av. La oss være stolte av de nordiske språkene og sexologiens kunnskap. Vi må ta vare på dette. En måte å ta dette videre på, er å unngå å understøtte hemninger og vaghet gjennom bruk av et ord som formidler utydelighet. Selv innen forskning er betydningen av ordet sex ofte uklar. I spørreundersøkelser om seksualvaner kan du lese spørsmål som «Når hadde du sex sist?», «Hva motiverer deg til å ville ha sex?» og «Hvor mange ganger har du sex i løpet av uken?» Hva spørres det om, onani, samleie eller orgasme?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer