NOKAS-filmen på jakt etter million og David Toska

Sliter to måneder før innspillingsstart.

LIGNER DU PÅ DAVID TOSKA? Da kan du kanskje bli den som spiller «mesterhjernen» bak NOKAS-ranet. Foto: Erlend Aas/Scanpix
LIGNER DU PÅ DAVID TOSKA? Da kan du kanskje bli den som spiller «mesterhjernen» bak NOKAS-ranet. Foto: Erlend Aas/ScanpixVis mer

(Dagbladet.no): Det er snart halvannet år siden det ble klart at ranet av NOKAS-filialen i Stavanger i 2004 der David Toska og de andre ranerne fikk med seg 57 millioner kroner, i tillegg til at de skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland, skal filmatiseres.

I dag skriver imidlertid Bergensavisen at produksjonsselskapet bak filmen, bergensbaserte Alligator Film, fremdeles sliter med å få fullfinansiert prosjektet, og at selskapet må få inn én million kroner før de kan begynne innspillingen av filmen som etter planen skal begynne i slutten av oktober.

- Koster å lage film
Nå må Jan Aksel Angeltveit, produsent for filmen, på tiggerferd til kommunestyrene i Bergen og Stavanger for å få inn den siste millionen av et budsjett på totalt 23 millioner kroner. Han tror filmen vil kunne skape positive ringvirkninger i de to byene, og mener at den siste millionen er helt essensiell for at filmen skal bli så god som mulig.

 - Slik vi har budsjettert filmen og lagt alt av kunstneriske og filmfaglige hensyn, stab, skuespillere og andre produksjonskostnader til grunn mener vi at denne filmen ikke kan lages for de 22 millionene vi har nå. Vi trenger 23, og det reflekterer det det koster å lage en film av denne størrelsen i Norge. Vi har allerede kuttet en million på det opprinnelige budsjettet, og vi kan ikke kutte mer nå, sier Angeltveit til Dagbladet.no.

- Hva vil dere gjøre dersom verken Bergen- eller og Stavanger kommune ikke vil gå inn med pengene?

- En produsent som tar på seg et filmprosjekt må alltid ha en plan a, b, c, d, e og f, og nå er vi ikke på a men heller ikke på f.

Kontroversiell
Da nyheten om at filmen skulle lages ble kjent gikk datteren til Arne Sigve Klungland, Renate Klungland, ut og ytret sin vemmelse ovenfor prosjektet.

- Dette ripper opp i vonde minner. Jeg forstår ikke hvordan noen kan få seg til å gjøre noe sånt, sa hun i en uttalelse i februar i fjor.

Angeltveit tror likevel ikke at finansieringsproblemene har noe å gjøre med det at enkelte oppfatter filmprosjektet som kontroversielt. Han sier at flere andre norske filmproduksjoner for tiden opplever det samme.

- Jeg har ikke fått inntrykk av at det at filmen tar for seg NOKAS-ranet er en grunn i seg selv til at færre vil gå inn med penger. Det er nok heller det at en del private investorer nok merker trykket av finanskrisen og på grunn av det er mindre villige til å gå inn med penger i filmproduksjoner enn de var før, sier han.

Har ikke funnet Toska
Alligator Film har tidligere sagt at de ønsket å gå bredt ut da de skulle finne skuespillere til å bekle de ulike rollene i filmen, og at de ikke ville ha med noen av de mest kjente norske filmskuespillerne. På tross av flere runder med auditions på både på Østlandet og Vestlandet, i tillegg til Sverige og Danmark, hvor de har hatt et par tusen mennesker foran kamera er enda ikke alle rollene besatt, deriblant David Toska som var hovedmannen bak ranet.

- Jeg har aldri vært borti en mer utfordrende castingjobb. Noe av grunnen til det er nok at vi har gått ut og søkt etter ukjente skuespillere, og at vi stiller høye krav til autensitet i og med at rollene er basert på virkelige mennesker som skal fremstille virkelige hendelser, sier Angeltveit.

NOKAS-filmen er ventet å ha premiere til høsten neste år, men noen eksakt dato er ennå ikke satt.

TRENGER PENGER: Jan Aksel Angeltveit, produsent for NOKAS-filmen, ber nå kommunestyrene i Bergen og Stavanger om penger til filmen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
TRENGER PENGER: Jan Aksel Angeltveit, produsent for NOKAS-filmen, ber nå kommunestyrene i Bergen og Stavanger om penger til filmen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix Vis mer