- «Nokas»-scene er feil

Politibetjent Erik Håland: - Det var ikke jeg som skjøt først.

SKYTESCENE: I den nye Nokas-filmen er det politibetjent Erik Håland, som spilles av hans egen tvillingbror, Morten, som skyter det første skuddet på Domkrikeplassen i Stavanger. Rogalands avis skriver i dag at Erik Håland mener dramatiseringen er feilaktig, og at det i virkeligheten var ranerne som skjøt først. Foto fra filmen: Alligator/Sandrew Metronome
SKYTESCENE: I den nye Nokas-filmen er det politibetjent Erik Håland, som spilles av hans egen tvillingbror, Morten, som skyter det første skuddet på Domkrikeplassen i Stavanger. Rogalands avis skriver i dag at Erik Håland mener dramatiseringen er feilaktig, og at det i virkeligheten var ranerne som skjøt først. Foto fra filmen: Alligator/Sandrew MetronomeVis mer

||| (Dagbladet): Politibetjent Erik Håland og makkeren hans var den første patruljen som kom til Domkirkeplassen under Nokas-ranet.

I alt løsnet Håland 17 skudd mot ranerne, og såret én av dem.

Etter Nokas-ranet ble han anklaget for å ha vært den som først åpnet ild på Domkirkeplassen. Han fikk til dels mye kritikk i media og ble etterforsket av SEFO, som konkluderte med at han ikke hadde gjort noe straffbart.

Håland selv har alltid stått på at han bare besvarte ilden fra ranerne.

Men i den nye Nokas-filmen, som tar mål av seg å være svært autentisk og da også har fått mye skryt av de involverte for nettopp dette, er det Håland som skyter først - det skriver Rogalands avis i dag.

- Det er feil. Det var ikke jeg som skjøt først, sier Håland til Dagbladet.

- Hva tenkte du da du så scenen i filmen?

- Jeg tenkte at dette var dumt, for nå blusser diskusjonen om høna og egget opp igjen. Og det er en diskusjon jeg er ferdig med.

Likte filmen «Nokas» har kinopremiere i kveld. Håland understreker at han synes det er en svært god film.

BRØDRE: Politimannen Erik Håland (t.h.) skjøt 17 skudd mot Nokas-ranerne i virkeligheten. Nå er det Morten Håland som tar på seg uniformen for å spille tvillingbroren i filmen om ranet. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
BRØDRE: Politimannen Erik Håland (t.h.) skjøt 17 skudd mot Nokas-ranerne i virkeligheten. Nå er det Morten Håland som tar på seg uniformen for å spille tvillingbroren i filmen om ranet. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer

- Dette er den viktigste norske filmen jeg kan huske. En så lavmælt presentasjon av noe så tragisk, er imponerende.

Han forteller også at han fikk lese manuset før innspillingen av filmen, og har dermed visst om framstillingen av skudddramaet i lang tid.

- Jeg tok ikke framstillingen opp med filmskaperne, men sa bare at jeg syntes manuset var veldig bra. Jeg har bevisst ikke gått inn for å gjøre rettelser. Dette er ikke min film og ikke en film om meg. Det er en film om hva Stavanger opplevde den dagen.

- Hvordan vil du karakterisere framstillingen av skuddvekslingen?

- De tar seg en kunstnerisk frihet, og det gjør meg ingenting at de framstiller det på denne måten. Under rettssaken ga ranernes forsvarere meg skylda for alt som skjedde, men det har jeg aldri tatt innover meg. Jeg var en profesjonell politimann i tjeneste og tar på meg ansvaret for handlingene jeg utførte, men ikke noe skyld. Ranerne hadde ikke lov til å være der de var med våpen. Jeg hadde gjort akkurat det samme den dag i dag.

Fant ikke kilden til skuddet Regissør Erik Skjoldbjærg understreker at Erik Håland ikke skyter det første skuddet i filmen han har laget om Nokas-ranet, men at Håland avfyrer det første skuddet på Domkirkeplassen når han som en del av den første politipatruljen på stedet konfronterer ranerne.

- I filmen lar vi Håland skyte først fordi vi ikke fant kilden til det skuddet han hever å ha hørt. Men vi besitter ikke noen objektiv sannhet om Nokas-ranet. Det kan godt være at han hørte det, sier han.

Det Skjoldbjærg imidlertid har med i filmen sin, like før Håland avfyrer det første skuddet, er et smell.

- Flere forbipasserende vitner og andre kilder vi har snakket med bekrefter at det var et smell like før Håland skjøt. Det kan ha vært et skudd.

SKUDD: Regissør Erik Skjoldbjærg understreker at Erik Håland ikke er den første som avfyrer skudd i filmen om Nokas-ranet, men den første som skyter når han ankommer Domkrikeplassen og konfronterte ranerne. Blant annet avfyrer ranerne før dette en rekke skudd mot vindusrutene når de skal ta seg inn i Nokas' tellesentral. Foto fra filmen: Alligator/Sandrew Metronome
SKUDD: Regissør Erik Skjoldbjærg understreker at Erik Håland ikke er den første som avfyrer skudd i filmen om Nokas-ranet, men den første som skyter når han ankommer Domkrikeplassen og konfronterte ranerne. Blant annet avfyrer ranerne før dette en rekke skudd mot vindusrutene når de skal ta seg inn i Nokas' tellesentral. Foto fra filmen: Alligator/Sandrew Metronome Vis mer

Erik Håland tror ikke nødvendigvis publikum får med seg denne nyansen når de ser «Nokas».

- De har med et smell i forkant, som de håper folk vil vurdere selv, men jeg tror ikke de fleste registrerer at det er med i filmen, sier han.

Håland understreker at statsadvokaten i sin prosedyre la til grunn at han ikke skjøt først.

Regissør Skjoldbjærg mener på sin side at filmen, i motsetning til mye av det han mener pressedekningen gjorde, viser en sammenheng av hvordan hendelsene under ranet påvirket hverandre.

- Det som er dokumentert, er at Håland får gjentattate meldinger om at det er avfyrt skudd og at han får beskjed om at han er helt alene, sier han.

MASKINGEVÆR: Mens ranerne var bevæpnet med maskingevær, hadde Håland selv bare en revolver. Likevel klarte han å såre en av dem, Foto fra filmen: Alligator/Sandrew Metronome
MASKINGEVÆR: Mens ranerne var bevæpnet med maskingevær, hadde Håland selv bare en revolver. Likevel klarte han å såre en av dem, Foto fra filmen: Alligator/Sandrew Metronome Vis mer