Nokon kjem til å lese

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HØRT EN HØYRE-LEDER

snakke vakkert om nynorsk litteratur i det siste? Låter litt pussig, ikke sant? Omtrent som SV-ere som priser oljeindustrien eller noe. Men det er altså bortimot fast takst for tida og hver gang det skjer, blinker det rødt i lokalene til Noregs Mållag. Der i gården vet de nemlig at overdreven begeistring for Sivle, Fløgstad og Fosse fra dannet Høyre-hold, varsler nok et snikangrep på målet.

Særlig sidemålet.

For den nynorske skjønnlitteraturen, med alle sine praktfulle gloser (lagnad, sa dei, vørdnad, allheim, frendelaus, bladfyk, sidebrok) er for tida det rene brekkjern mot sidemålsopplæringen i skolen.«Sidemål» er her som vanlig det som på bokmål heter en eufemisme, og på nynorsk ei omskriving - og betyr utelukkende nynorsk. Når statsråder fra Grefsen og byrådsledere fra Smestad går opp i fistel over nynorsklitteraturens uforliknelige skjønnhet, er det, vet målfolket, for å kødde med sidemålsopplæringen.

SÅNN HENGER DET

sammen: Siden det ikke på lang, lang tid er mulig å kvitte seg med hele sidemålsmaset - her snakker vi om et Høyre-prosjekt som gjør EU-medlemskap til lett match i forhold - er målet å gjøre sidemål (nynorsk) til et rent lesefag og ikke et skriftlig et.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer