Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nøktern Amanda

Den 16. Amandaprisutdelingen, fra Maritim Hall, fungerte greit på fjernsyn. Showet var stramt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først produkt-info: Sendingen var sponset av Norsk Tipping og Amanda lauget.

Åpningsrappen av norsk filmmusikk var god, og signaliserte: litt mer moderne Amanda nå. Wiese, en av NRKs få moderne underholdningsprogramledere, slentret inn, smokingkledd, men nedpå som alltid. På videoskjermen: Kjersti Holmen og Andrine Sæther som kastet festkjolene inn i et helikopter, de kom rett fra «Fruen fra havet», for å nå årets prisdryss. Raske takter. Tempo er bra. Amanda 2000.

Enkelte år har det unektelig føltes noe pussig at norsk film- og fjernsynsbransje føler behov for å hedre seg selv med priser. Men det skal bare en «Detektor»-suksess og en kritikerrost «Aberdeen» til før norsk mini-mini-Oscar virker mer på plass.

Den første lettelsen var at «Karl & Co» - kanskje den minst nyskapende serien som går - ikke vant Amanda for «årets dramatiske fjernsynsproduksjon». Puh 2000.

Moderne

Første artist ut, Bertine Zetlitz, er definitivt et august 2000-navn. Når tryllekunster heter illusjoner er det tidsriktig, og vips var Wiese på Nationaltheatret og leverte debutantpris til årets hotteste, unge skuespiller, Mads Ousdal.

Bjørn Sundquist, pris pluss ærespris, er tidløs. Prisutdeler Harald Zwart framtid. Prisvinner Thomas Robsahm takket kjæresten, og var glad for at «S.O.S» slapp å konkurrere med «Detektor». Og ja, det er rart at filmen alle snakker om akkurat nå, ikke er i Haugesund.

Den 16. Amandaprisutdelingen, fra Maritim Hall, fungerte greit på fjernsyn. Showet var stramt.

Vert Wiese framsto respektfull, lun og avslappet, ja, tidvis virket Wiese såpass nedpå at det ble slapt. Han er en svært dyktig intervjuer, en bedre intervjuer enn prisvert.

Men hvorfor var ikke årets show litt artigere? Litt mer glamorøst? Ronan Keating, med papputståling, holdt ikke som glamourfaktor. Mye heller Lars Lillo enn Ronan.

Norske prisutdelere må bli proffere, det er lov å øve foran speilet. Norske prisvinnere kunne gjerne tatt av litt mer.

Årets filmbransjefest ble gjennomført uten skandaler. I år slapp vi unna Synnøve Svabøs statsministerkyss. Neste år kommer «Detektor». Sendingen var sponset av Norsk Tipping og Amandalauget.

Sambo

Haakon og Mette-Marit blir altså samboere uten gullring i stor leilighet. Nesten alle hjerter gleder seg. Men Bondevik er betenkt. Historiker Hans Fredrik Dahl kom med kveldens beste presisering: Haakon blir konge for Folkeregisteret også.