Nøkternt fra hasj-kjendis

Harald Medbøe hadde gjort seg bemerket som fotograf da han i 1991 ble arrestert og siktet for omsetning av 320 kilo hasj. Året etter ble han dømt til 12 års fengsel, en av norgeshistoriens lengste hasjdommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Shit» er hans selvbiografi, og som sådan en nesten arketypisk studie i 68-generasjonens virke og mentalitet. Boka begynner med den overraskende arrestasjonen en sein kveld. Medbøe kastes på glattcelle, og det viser seg at hans leverandør har fortalt politiet alt om opplegget. Medbøe former sin biografi rundt de refleksjoner og minner han gjør seg mens han venter i cella mellom avhør og fengslingsmøter, de veksler mellom opplevelsen av å være fengslet, om historien bak smugleropplegget og hans bakgrunn fra barndommen av. Han kom ikke overens med sin far og hadde problemer på skolen.

En opprørstrang mot det borgerlige miljøet gjør at han sendes på kostskole i England, der hans interesse for fotokunsten ble vekket, før han ble utvist etter seks måneder.

Han arbeider som frilanser, går ut og inn av forhold, tar seg en blås og er en typisk hippie. En stor del av boka vies en lengre reise i India, etterfulgt av et opphold i et kollektiv i Atndalen.

Det blir etter hvert svært mange chillummer som fyres opp. Løpet er så kjent at boka tidvis faktisk er kjedelig å lese.

Hippiementalitet

Biografien er ikke en apologi, ikke et oppgjør. Medbøe verken forherliger eller fordømmer sin omgang med hasjen. Han forteller nøkternt sin historie og om opplevelsen av fengslingen. Boka er heller ikke noe innlegg i narkodebatten, selv om han trekker noen sammenlikninger med andre lands straffelovgivning. Han påpeker for eksempel at man i Norge straffes strengere for narkotikaforbrytelser enn for mord.

I stedet slås man av hvor ordinært det hele framstår. Hippiementaliteten og flukten fra det borgerlige, verden i hasjrus og søken etter en annen (østlig) sannhet er som en kulturhistorisk pensumtekst. Hvordan han ender opp med dommen, er en serie med tilfeldigheter og en ball som ruller raskere enn ham selv.

Frigjøring

Hasjen blir ikke egentlig et opprør, snarere en måte å oppleve verden på, en måte å se verden med et annet blikk, bokstavelig talt. Han skriver om hasj «som krydder for skapende virksomhet».

Samtidig dras han lenger og lenger inn i et stadig større og mer omfattende opplegg, mens hans eget forbruk stiger.

Gjennom en tysk kontakt omsetter han hasjen via underselgere og overleverer pengene tilbake til tyskeren. Det som begynte som en grei måte å skaffe seg hasj på, ender med at han mot slutten sliter med depresjoner, skylder en million kroner og må selge for å betale gjeld. Fengslingen blir i så måte nesten som en frigjøring.

SELVBIOGRAFI: Harald Medbøe har skrevet om sitt liv som hasjsmugler og -røyker og arrestasjonen i 1991 i «Shit - en cellebiografi».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer