Nome-jakt på hevnens stemmer

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Du tror kanskje «alle amerikanere» ønsker en blodig hevn etter 11. september? Petter Nome dokumenterer en annen virkelighet i et tv-program som sendes i påsken.

«Hevn og krig mot terror - til siste fiende er død». Det ønsker alle amerikanere - i hvert fall ifølge president George W. Bush og tv-kanalen CNN. Nå er Petter Nome og NRK i gang med å tegne et mer nyansert bilde av innbyggerne i New York etter katastrofedagen 11. september i fjor.

I 14 dager reiser Nome og hans kameramann fra serien «Gringos», Håkon Noodt, rundt i verdensmetropolen for å lage et program som sendes på NRK1 skjærtorsdag.

- Etter 11. september tok jeg med dattera mi til den amerikanske ambassaden i Oslo for å tenne lys. Jeg var på minnegudstjenesten i domkirken og var like lammet av sjokk og sorg som alle andre - spesielt fordi jeg har vært mye i New York og føler jeg kjenner ansiktene til de som mistet livet i World Trade Center.

Ikke underholdning

Samtidig er jeg opptatt av at begivenheten sees i et større perspektiv enn at fanatiske fundamentalister dreper uskyldige sivile. Og det er det faktisk mange amerikanere også som gjør, sier Petter Nome.

- Dette blir selvsagt ikke noe underholdningsprogram. Vi har en arbeidstittel, «The Other Voices» (De andre stemmene), og skal forhåpentligvis gi noen andre inntrykk enn de vi er blitt ftret med gjennom CNN de siste månedene. Og siden vi har en utenriksminister som sitter i lomma på Bush, så får også han se litt fra den andre siden, sier Petter Nome til Dagbladet.

Sammen med kameramannen er han i den afghanske moskeen i Brooklyn for å følge fredagsbønnen. Imamen skal intervjues, slik de også intervjuet de pårørende og overlevende fra 11. september-katastrofen.

- Det er slett ikke alle pårørende som liker at deres barn blir brukt som propaganda for krigen i Afghanistan, sier Nome, mens han prøver å holde hendene varme i et kjølig New York.

Suvenirer

I tv-programmet får du selvsagt se filminnslag fra stedet der tvillingtårnene i World Trade Center sto.

Nå er det bare en stor byggetomt tilbake. Men området besøkes hver eneste dag av 30000 skuelystne.

- Her selges det store mengder amerikanske flagg, postkort med bilder fra brannene og ruinene og andre suvenirer fra ulykkesdagen. Det eneste som mangler, er at det koster penger å se tomta, sier Petter Nome.

JAKTER PÅ STEMMER: Petter Nome jakter på de kritiske stemmene etter USAs blodige hevn etter 11. september. I en moské i Flushing traff han imamen Mohammad Sherzad. Skjærtorsdag kan du se programmet på NRK1.