Nome på damejakt

NRK trenger flere kvinnelige programledere til helgeprogrammene sine. Derfor er Petter Nome på damejakt. Nå kniver ti kvinner om jobber.

Bare hver fjerde programleder i NRK og TV2s helgeshow er kvinner. Slik har det vært de siste fem åra.

Etter at Dagbladet tok opp kjønnsubalansen sist vinter, ba NRKs underholdningssjef, Tordis Aavatsmark, om fortgang i kvinnejakten i NRK.

Og nå trapper NRK opp jakten på kvinnelige programledere. Ti unge kvinner har allerede fått prøve seg som programleder under nøye overvåking av blant andre programleder Petter Nome og produsent Bjørn Scheele.

Én etter én måtte de gjennomføre et «minitalkshow» med blant andre Reiulf Steen og Iren Reppen.

Starter egen bank

- NRK er alltid på jakt etter nye programledere som passer i fredags- og lørdagsunderholdningen. Særlig har man ønsket seg flere kvinner. Et 50-tall personer har i løpet av våren ønsket å få komme på audition, 20 av dem ble intervjuet og 10 fikk komme på audition, forteller Petter Nome.

Nå er jentenes innsats festet til film. Disse skal vurderes av erfarne NRK-ansatte.

- Dersom vi etter denne runden kommer opp med én eneste programleder som blir seernes yndling i 10- 20 år framover, vil det regnes som en kjempesuksess. Hvis vi sitter igjen med to- tre programledere som kan bli gode, er det veldig bra, mener Petter Nome.

- Vi prøver å bygge opp en liten bank av talenter som vi kan gripe til når vi trenger dem.

- Og de heldige kommer på helge-TV til høsten?

- Nei, den tabben har vi gjort før. Litt for mange talenter har vært omtalt i pressen og blitt kastet ut på brådypt vann før de kan svømme. Vi vil bygge opp folk gradvis før de slippes ut til hai og barrakuda. Det er mer sannsynlig at de starter i det små en tirsdagskveld.

Snart på TV

- Er det konkrete programmer som er tiltenkt disse kandidatene?

- Det er alltid noen innkjøpte programformat som ligger på lur. Så får vi se om det er disse som blir brukt i denne omgang.

- Når kommer den første nye programlederen på lufta?

- En av dem kommer garantert om noen få måneder, men det var avgjort før denne auditionen.

Men det skulle ikke forundre meg om noen av de andre blir å se før jul.

- Sammen med deg?

- Det hadde ikke vært meg imot å jobbe med flere av dem som var inne til audition denne uka, avslutter Petter Nome.

DAMER I KØ: Petter Nome er en av NRKs mest erfarne helgeunderholdere. Nå er han på damejakt - for underholdningsavdelingen.