Danby Choi

Nominert til «Årets verste stemme»

Subjekt-redaktør Danby Choi er nominert til «Årets verste stemme» av gratisavisa Natt&Dag. - Det er bare å gratulere, sier han til Dagbladet.

«ÅRETS VERSTE STEMME»: Subjekt-redaktør Danby Choi, en kommunikasjonssjef og en sittende minister er de «heldige» nominerte til prisen for «Årets verste stemme» av Natt og dag. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en ære å bli nominert, sier Subjekt-redaktør Danby Choi til Dagbladet.

Prisen «Årets verste stemme» deles ut i forbindelse med Osloprisen 2023, som deles ut årlig av gratisavisa Natt&Dag.

«Prisen for Årets verste stemme gis til en person eller gruppe som i kraft av sin deltakelse har senket nivået på norsk offentlig debatt», skriver Natt&Dag på sin nettside.

Årets nominerte er Subjekt-redaktør Danby Choi, justisminister Emilie Enger Mehl og kommunikasjonssjef Cato Husabø Fossen i Høyre.

- Bare å gratulere

I 2023 har Subjekt-redaktøren blant annet gjort seg bemerket med boka «Kanseller meg hvis du kan - mitt oppgjør med woke».

«Woke» er «en tilstand av kritisk årvåkenhet og motstand mot særlig rasisme og diskriminering av minoriteter», ifølge Store norske leksikon

Choi sier til Dagbladet at han aldri har gått inn i samfunnsdebatten med mål om å tilfredsstille alle.

- Jeg har aldri hatt noe mål om å bli likt av alle. Tvert imot.

Natt&Dag skriver blant annet i sin nominasjon at Choi framstår som «en selvsentrert statusjeger som bare vil dytte trynet sitt inn i tv-skjermer, debattflater og hvor enn han kan på sosiale medier».

På spørsmål om hva han synes om dette, svarer Choi:

- Med denne prisen har Natt&Dag bidratt til å klistre trynet mitt opp i Dagbladet. Det er bare å gratulere. Utover dette har jeg ingen kommentar.

SNILL GUTT: «Og bruk gjerne vedlagt bilde og ikke de slemme dere har i arkivet», skriver Husabø Fossen i en e-post til Dagbladet. Foto: Nikolai Langfeldt Carlsen / Høyre
SNILL GUTT: «Og bruk gjerne vedlagt bilde og ikke de slemme dere har i arkivet», skriver Husabø Fossen i en e-post til Dagbladet. Foto: Nikolai Langfeldt Carlsen / Høyre Vis mer

- Godt spunnet

Også Cato Husabø Fossen omtales i harde ordelag av Natt&Dag.

Det siste året har han spilt en sentral rolle i håndteringen av saken om aksjehandlene til Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes - og har stadig vært å se ved den tidligere statsministerens side.

Forrige uke ble det klart at Husabø Fossen går fra jobben som pressesjef i Høyres stortingsgruppe til å være kommunikasjonssjef i Høyre. Han fortsetter å være pressekontakt for partileder Erna Solberg. Tidligere har han vært journalist i NRK.

Husabø Fossen er, ifølge Natt&Dag, ikke bare «ansiktet på at lugubre og annenrangs journalister endevender politikken som kommunikasjonsrådgivere for høyere lønn og anseelse – han er også ansiktet på årets store trend blant norske politikere: Å ødelegge tilliten det norske folk har til jobben de gjør.»

Dagbladet kontaktet kommunikasjonssjefen for å høre hva han synes om denne karakteristikken.

- Det virker som Natt og Dag har sett for mange politiske dramaserier om skjult makt, mystikk og mørke bakrom. Her framstilles det som om politisk kommunikasjon i Norge handler om utspekulerte strategier, smarte og brutale triks. Det vil jeg si er godt spunnet av Natt&Dag.

Det skriver Husabø Fossen i et e-post-svar til Dagbladet.

- Norske politikere er i all hovedsak helt vanlige seriøse og hardtarbeidende folk som jobber for å påvirke samfunnet i den retningen de tror på.

TV-serien «Makta» tar for deg de intense maktkampene i Arbeiderpartiet på 70- og 80-tallet. Flere detaljer ved serien overrasker Dagbladets politiske kommentator Marie Simonsen. Video: NRK, Helseth. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Har sett «Makta»

Natt&Dags nominasjonstekst «tillegger oss som jobber i rådgiverfunksjoner rundt politikerne veldig mye makt, og skaper et inntrykk jeg ikke tror bidrar positivt til tilliten til det politiske systemet, dersom Natt&Dag er opptatt av den», skriver Husabø Fossen videre.

- Jobben min er å legge til rette for best mulige arbeidsforhold mellom pressen og Høyres politikere. Og å bistå politikerne med hvordan de bør kommunisere for at pressen og velgerne skal forstå hva de vil, slik at velgerne får reelle politiske alternativer å velge mellom.

Spinndoktoren konkluderer:

- Alle politiske partier driver med polemikk, og ønsker at den offentlige samtalen skal gå ut fra sine ord og sine perspektiver. Slik har det alltid vært, og dette er ikke noe nytt som har skjedd med at politikerne har fått rådgivere rundt seg. Etter å ha sett de første episodene av «Makta» på NRK er jeg skeptisk til alle som mener at alt var bedre før.

NOMINERT: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl. Foto: Emilie Holtet / NTB
NOMINERT: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl. Foto: Emilie Holtet / NTB Vis mer

- Ødelegger politikken

Justisminister Emilie Enger Mehl anklages av Natt&Dag for å være «et direkte resultat av den politiske profesjonaliseringen som både ødelegger politikken og menneskene som arbeider med den.»

Hun foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse.

For ordens skyld: I 2021 gikk prisen for «Årets verste stemme» til Dagbladet.no, med den begrunnelse at herværende nettavis, ifølge Natt&Dag, «river grunnlaget for demokratiet vårt i filler. Én villedende, fryktskapende, blodtrykkøkende og hatefull overskrift av gangen».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer