Nominert til Independent Foreign Fiction Prize

Knausgård fortsetter sin internasjonale seiersgang.

UNDERPRISET? Knausgård har fått mye ros, men få priser for «Min kamp». Det kan være i ferd med å endre seg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UNDERPRISET? Knausgård har fått mye ros, men få priser for «Min kamp». Det kan være i ferd med å endre seg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Det er for lengst etablert at internasjonale kritikere møtte Karl Ove Knausgårds «Min kamp» med noe av den samme euforien som her til lands.

Og da de store, internasjonale litterære mediene skulle kåre årets bøker i 2012, var sørlendingen hyppig nevnt.

Men foreløpig har ikke «Min kamp» fått fullt så mange priser som kritikerrosen skulle tilsi. Knausgård har vunnet Kritikerprisen, men det var for «Ute av verden» (riktignok var han den første debutanten noensinne til å vinne den gjeve prisen). Han har blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris to ganger, men aldri vunnet.

Gjev nominasjon Dermed er han sikkert strålende fornøyd med dagens nyhet: «Min kamp. Første bok» er nominert til den prestisjetunge Independent Foreign Fiction Prize.

Prisen deles ut den 14. mai av den britiske avisa The Independent, og prissummen på 10 000 britiske pund deles av forfatter og oversetter. Men den viktigste belønningen er nok hederen, æren og den litterære autoriteten i de 15 navnene Knausgård skal måles mot.

Blant dem finner vi litterære størrelser som tyrkiske Orhan Pamuk, albanske Ismail Kadaré og franske Laurence Binet.

Og forfattere som skriver på 9 andre språk, inkludert danske Pia Juul.

Ikke første norske Vinner Knausgård, blir han imidlertid ikke den første nordmannen til å ta hjem Independent Foreign Fiction Prize. Per Petterson vant den i 2006 for «Ut og stjæle hester».

Dermed stiller vi likt med svenskene, som vant prisen i 2003 (Per Olov Enquist, «Livläkarens besök»). Danskene har aldri vunnet.   

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer