Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nominert til seks Oscar - vises ikke på norske kinoer

Nå vurderer den norske distributøren av «Nebraska» å snu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Filtermagasin.no): Alexander Paynes «Nebraska» er en av årets største suksesshistorier.

Filmens handling dreier seg  rundt en far (Bruce Dern) som er overbevist om at han har vunnet en million dollar i et lotteri. Sønnen (Will Forte) blir motvillig med ham på en kjøretur til Nebraska for å innkassere gevinsten.

«Nebraska» har vunnet en rekke priser, deltok i konkurranseprogrammet i Cannes og ble i dag nominert til seks Oscar-priser:

Beste film, beste mannlige skuespiller (Bruce Dern), beste regi (Alexander Payne), beste originalmanus (Bob Nelson), beste foto (Phedon Papamichael) og beste kvinnelige birolle (June Squibb).

Men til norske filmelskeres forargelse har ikke «Nebraska» vært planlagt satt opp på norske kinoer.

Dette til tross for at den skal vises på danske og svenske kinoer i februar.

- Vurderer å sette opp
Nå vurderer filmens norske distributør UIP å snu.

- Vi vurderer nå å sette den opp nærmere sommeren. Det blir ingen bred lansering, men vi ser jo at det er en viktig film som fortjener å bli sett på kino, sier Simen Rognerud, general manager i UIP, til Filter.

Det er ingen vond vilje som lå bak den opprinnelige avgjørelsen om å ikke sett den opp i Norge, men som vanlig er det et spørsmål om økonomi.

PÅ BILTUR: Bruce Dern spiller en far som legger ut på tur med sønnen (Will Forte) i Oscar-nominerte «Nebraska». Foto: Skjermdump fra filmen.
PÅ BILTUR: Bruce Dern spiller en far som legger ut på tur med sønnen (Will Forte) i Oscar-nominerte «Nebraska». Foto: Skjermdump fra filmen. Vis mer

- Det er et kostnadsbilde her, som vi må forholde oss til. Vi må tjene inn kostnadene. Når det er sagt ønsker vi å strekke oss langt for å få satt opp filmer med kvalitet, sier Rognerud.

Kvalitetsfilmer i skvis
Kvalitetsfilmer av denne typen — for kommersielle til å få lanseringsstøtte fra det offentlige, men for smale til å konkurrere med blockbustere — kommer stadig i en skvis på norske kinoer.

Det siste året har for eksempel filmer med store regissører som Steven Soderbergh og Danny Boyle blitt droppet fra norsk kinolansering.

- Vi har sett en utvikling de siste årene som viser at et sjikt av filmer som tidligere kunne gjøre det ganske bra på norske kinoer ikke lenger gjør det, sa Åge Hoffart i SF Norge til nettmagasinet Montages tidligere i år.

Problemet til distributørene er imidlertid at de møter vanskelig konkurranse.

Hvis «Nebraska» nå kommer på norske kinoer til sommeren, vil den ha vært ute på dvd og Blu-ray i andre markeder i månedsvis allerede.

Og enda verre: Den vil ha vært tilgjengelig i perfekt kvalitet via diverse ulovlige piratnettsider.

Hele Norges coronakart