Non-figurative debutdikt

Ole Halvorsen har kalt sin debutdiktsamling «Tobakk». Og som konkret, håndgripelig kjensgjerning nærmest kontrasterer tobakken bokas dikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Diktene framstår som svevende, drømmeaktige størrelser. Tobakken går opp i røyk. Virkeligheten, i Ole Halvorsens dikt, er også i oppløst tilstand. Vel kan vi skimte situasjoner, scener, landskaper, mennesker i hans språklige utbrudd.

Trøkk

Men det er som om dikterens fantasi har gitt virkeligheten representert ved «Tobakk», en alvorlig trøkk seksten. Den rekonstrueres brokkevis, sønderrevet og usammenhengende _ en kunne være fristet til å kalle hans dikt non-figurative:

Hvor du er nattgul kjære, syngendehvor jeg er jungelgul kjærei disse himmelretningersom pilker oppå pilkerenog gudog hvor gud er gul kjæreog disse bilderpilot, hvor disse hestedrosjer dør

Samspill

Men innenfor disse mer eller mindre abstrakte, dikteriske rom kan det danne seg et spill, et samspill som har med bokstavkonstellasjoner og ordfigurer å gjøre. «Disig kjære disig», «den vesle, vesle vinden», «forfløine øyne», «sukkersykesøte», «virkelighetsviktige» - slike figurer florerer hos Ole Halvorsen.

Mer enn ordenes mening, er det ordenes lyd, sonoritet, som utgjør substansen og strukturen i hans dikt. En skal heller ikke se bort fra en solid ingrediens humor som noen av hans ordnyskapninger og ordsammenstillinger etterlater: purrefugl, konglekasterske og trekkspillhundklubb.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer