Noor for Somalia

De fleste platedebutanter drømmer om å bli berømt. Noora Noor (20) drømmer om at det skal bli fred i Somalia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Engelskmennene synes det er rart, sier Noora Noor.

- De sier: «Noora, du er født i De arabiske emirater og du er opprinnelig fra Somalia. Greit nok. Men du har bodd tolv år i Norge og synger likevel r'n'b - er det mulig?» Da bruker jeg å svare at ja, det er det. Det skjer ting i Norge også.

NOORA NOOR PENDLER mellom Oslo og London, hvor hun framfører låtene sine på kjente nattklubber. R'n'b er stadig blant verdens største sjangrer innen popmusikk, selv om den både har vært bortgjemt og underkjent her hjemme. Kanskje fordi det har skortet på talenter. Nå har vi Noora. I fjor var hun nominert til HitAwards for singelen «Need You». Denne uka kom debutalbumet «Curious» som har fått gode kritikker. Hun har bestått prøven, det er nå det begynner.

- Jeg føler at jeg drømmer. Det går liksom altfor bra, skjønner? Jeg takker Gud hver dag for det som skjer, gliser den vakre 20-åringen med den gudbenådede stemmen.

Gud er Allah. Noora er muslim. Hun er svart. Hun er innvandrer. Og i disse valgkamptider er det mye annet enn platelansering som opptar henne. Frp ligger an til å gjøre nok et godt valg, og de fleste stemmene er fisket med innvandrerfrykt som agn. Det er et annet, og atskillig mindre glamorøst kapittel i historien om Norges første potensielle svarte souldronning.

- NORGE ER IKKE BARE for norske mennesker lenger. Mange nordmenn liker at samfunnet har blitt mer multikulturelt, sier Noora, som håper hun kan bidra til at flere innvandrere kommer inn i den norske musikkbransjen, slik tilfellet er i popland vi liker å sammenlikne oss med. Som England og Sverige, for eksempel.

Men mest av alt er Noora opptatt av å forstå innvandrerfrykten. Og hun skjønner at folk blir skeptiske når innvandrere er innvolvert i episoder med vold og narkotika. Men virkeligheten er mer kompleks enn som så.

- Jeg kjenner to gutter som flyktet fra Somalia da de var seksten. Alene og med falsk pass flyktet de - seksten år gamle. Kan du tenke deg? De kunne fort ha havnet i feil miljøer og falt utenfor. Men de har stått på, fått seg utdanning og jobb. Og unnskyld meg; at de har klart seg og lever lykkelig, det kan ikke Carl I. Hagen ta fra dem, sier hun.

RASISME HANDLER OM mer enn hudfarge og norsk fremmedfrykt for den vordende popstjernen. I Somalia er befolkningen delt i ulike klaner, og hun og faren har snakket mye om hvorfor de oppfører seg rasistisk mot hverandre.

- Somaliere som har bodd i utlandet skjønner problemet. Vi har hatt godt av å bo andre steder og se hvordan andre mennesker lever. Vi sier ikke lenger at vi kommer fra den eller den klanen. Vi som har bodd utenlands sier at vi er fra Somalia. Jeg tenker ofte hvor bra det ville være hvis alle somaliere som har bodd i utlandet, kunne komme tilbake og bygge opp landet igjen.

- Tror du det kan skje?

- Ja. Men jeg tror ikke jeg kommer til å oppleve det. Kanskje barna mine. Det sa forresten mora mi også, sier hun og ler.

MORA TIL NOORA liker Stevie Wonder, Lionel Richie, Marvin Gaye, Aretha Franklin og Chaka Khan. Det gjør faren hennes også.

- Jeg tror det var derfor jeg begynte å synge r'n'b. Vi vokste opp med det. Da jeg var liten og krigen raste utenfor vinduene, eller når vi var redde for at bestemor skulle ligge død i en ruinhaug, da pleide pappa å trøste seg med denne musikken.

Fra Noora var liten har faren hennes fortalt historier om hvordan Somalia var før krigen brøt ut. Selv har hun aldri vært der.

- Jeg tenker mye på det. Det hadde vært en drøm å kunne gi ut plata der - hvis Somalia hadde vært et bra land. Men det er det ikke. Landet vårt er helt ødelagt, sier hun trist.

Og så lenge det ikke er mulig å distribuere mat, er det lite å gjøre med CD-utvalget.

- Men jeg har sendt CD-en med folk som har reist ned for å lete etter familien sin. Vi var en gang en stor familie i Somalia, og noen av dem som er igjen har fått høre den. De synes den er fin.

- Hvordan har de det i Somalia?

- Det er ikke så mange igjen av familien min nå, sier Noora tankefullt.

- Vi har hatt flaks som kom til Norge. Mamma takker Gud for det hver dag, sier Noora Noor.

Vi vokste opp med rhythm'n'blues. Da jeg var liten og krigen raste, pleide pappa å trøste meg med denne musikken sier Noora Noor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer