Nora Brockstedt er bisatt

Familie og bekjente tok sitt siste farvel med den folkekjære artisten.

ET SISTE FARVEL: Nora Brockstedt døde 5. november, og er bisatt i dag fra Grefsen kirke i Oslo. Brockstedt etterlater seg sønnen Tore og barnebarna Even og Brede. Foto: NTB Scanpix
ET SISTE FARVEL: Nora Brockstedt døde 5. november, og er bisatt i dag fra Grefsen kirke i Oslo. Brockstedt etterlater seg sønnen Tore og barnebarna Even og Brede. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Nora Brockstedt ble bisatt fra Grefsen kirke i Oslo. 

Brockstedt sovnet stille inn torsdag 5. november på Ullevål sykehus etter kort tids sykeleie. Hun ble 92 år gammel.

Se hennes liv i bilder her

Vokalist Kari Iveland, visesanger Kaia Huuse og sanger Kari Gjærum var blant de oppmøtte som ønsket å ta et siste farvel med den folkekjære artisten i dag. 

- Jeg har hatt mye med Brockstedt å gjøre både personlig og profesjonelt gjennom NRK. Hun var oppriktig glad i det hun drev med, og ville heller være anerkjent framfor å jage berømmelse, sier Gjærum til Dagbladet.

- Reservebestemor Iveland forteller at Brockstedt vil stå som en av de virkelig store artistene i Norge gjennom tidene.

BLE 92 ÅR GAMMEL: Nora Brockstedt døde 5. november, og ble bisatt i dag fra Grefsen kirke i Oslo. Artisten, som er kjent for slagere som «Voi Voi» og «Tango for to», ble 92 år gammel. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
BLE 92 ÅR GAMMEL: Nora Brockstedt døde 5. november, og ble bisatt i dag fra Grefsen kirke i Oslo. Artisten, som er kjent for slagere som «Voi Voi» og «Tango for to», ble 92 år gammel. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

I likhet med Iveland og Gjærum forklarer Huuse at hun vil savne den folkekjære artisten.

- For meg var hun som en reservebestemor, og vi snakket ofte sammen over telefon.

Skuespiller Ellen Horn, Åse Kleveland, Arne Scheie, NRKs Charlo Halvorsen og Lars Klevstrand var også blant de oppmøtte i Grefsen kirke. 

- Ønske fra Nora Åse Kleveland var en av dem som holdt en tale i kirka. Overfor Dagbladet forklarer hun at det var utrolig krevende, men en stor ære.

- Nora har gjort så utrolig mye, og var en stor artist, men samtidig så jordnær. Jeg vil huske henne som en fantastisk flott kollega, og en strålende dame med et enestående livsverk, sier Kleveland etter bisettelsen.

I programmet sto blant annet «Voi Voi» oppført som musikalske innslag i løpet av seremonien.  Inger Lise Rypdal framførte også sin versjon av Prøysens «Slipsteinsvalsen».

- VAR EN STOR ARTIST: Kaia Huuse, Kari Iveland og Kari Gjærum deltok i bisettelsen. Foto: NTB Scanpix
- VAR EN STOR ARTIST: Kaia Huuse, Kari Iveland og Kari Gjærum deltok i bisettelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Denne sangen var et ønske fra Nora selv, før hun gikk bort. Jeg vil minnes henne som en fantastisk dame, sier Rypdal til Dagbladet. 

Også Arne Scheie, som har kjent Nora Brockstedts sønn i omlag 45 år, mener bisettelsen i dag ble en verdig avslutning på et langt og flott liv.

- Det var en fantastisk vakker seremoni. Jeg vil minnes Nora som en artist som klarte å bringe sammen hele etterkrigstida. Hun var et fantastisk menneske, sier Scheie til Dagbladet.

Musikalske innslag Da Dagbladet snakket med hennes sønn Tore Brockstedt (66) etter morens død sa han at «vi kan ikke ha en begravelse for Nora uten musikk».

- Det er utrolig trist, selvfølgelig. Hun var et fantastisk menneske, inkluderende og livlig. Jeg har aldri jobba med henne, men hun har jo alltid vært der. Hun har definitivt satt spor etter seg, sa Rypdal da det ble kjent at Brockstedt var gått bort.

Brockstedt etterlater seg sønnen Tore, som hun fikk sammen med Einar Brockstedt, og barnebarna Brede (14) og Even (16). Hun var gift med sangtekstforfatteren Arne Riis, som døde i 2009.

«Voi Voi» Brockstedt debuterte på Chat Noir i 1943. I 1945 platedebuterte hun sammen med Oddvar Sanne, som «Harmony Duo» - en gruppe Terje Mosnes omtalte i sitt minneord om Brockstedt: «Slagere, Prøysen og alltid jazz».

TIL STEDE: Åse Kleveland var blant de oppmøte i Grefsen kirke. Hun holdt også tale under seremonien.  Foto: NTB Scanpix
TIL STEDE: Åse Kleveland var blant de oppmøte i Grefsen kirke. Hun holdt også tale under seremonien. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 1960 kapret hun fjerdeplassen i Grand Prix med «Voi Voi», som er en av hennes mest kjente sanger. 

Året etter landet hun på sjuende plass med «Sommer i Palma».

Av andre store slagere finner vi «Tango for to», «En liten pike i lave sko» og «Augustin». I 2004 ga hun ut julesangen «La det sne, la det sne, la det sne!» med Kåre Conradi.

Millioner har minner fra jazzartistens tolkninger av Prøysen-låter som «Tango for to» (1957) og «Æille så nær som a Ingebjørg» (1962).

Prisdronning Brockstedt ble hyllet for sitt virke som artist ved en rekke anledninger, gjennom flere tiår.

Hun ble tildelt juryens ærespris under Spellemannprisen i 1974, og fikk Alf Prøysens Ærespris i 1997 og Norsk Artistforbunds Ærespris i 2002.

73 år gammel ble hun tildelt Kongens fortjenstmedalje.

FARVEL, NORA: Grefsen kirke var innhyllet i tåke da Nora Brockstedt ble bisatt onsdag ettermiddag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FARVEL, NORA: Grefsen kirke var innhyllet i tåke da Nora Brockstedt ble bisatt onsdag ettermiddag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

For to år siden ble Brockstedt innlemmet i Rockheims Hall of Fame.

- Utstrålte varme og glede - Norge har mistet en av sine største artister noensinne, sa Vidar Lønn-Arnesen til Dagbladet i forbindelse med Brockstedts død. 

- Nora hadde en stemme som utstrålte varme og glede, samtidig som hun hadde en sjelden evne til å tolke låter og framføre dem på en tydelig måte.

Tidligere MGP-general Per Sundnes møtte Brockstedt flere ganger, og omtalte henne som «superikonisk» da Dagbladet snakket med ham i forbindelse med artistens død 5. november. 

- Hun var en saltstøtte i norsk musikkliv som starta ut som ei syngedame, og som ble helt sin egen artist etter hvert. 

NÆRE VENNER: Nora Brockstedt var en av Ingeborg Sørensens beste venninner. - Hun var en fantastisk kulturperson, sier den tidligere modellen om Brockstedt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
NÆRE VENNER: Nora Brockstedt var en av Ingeborg Sørensens beste venninner. - Hun var en fantastisk kulturperson, sier den tidligere modellen om Brockstedt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram