Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nora Mørk

Nora Mørk-saken er en moralsk test Norge har strøket med glans

En ekte kamp.

RASENDE: Nora Mørk-saken har preget sportsjournalistikken de siste ukene. Foto: Scanpix
RASENDE: Nora Mørk-saken har preget sportsjournalistikken de siste ukene. Foto: Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Du må tåle dette, Nora.» «Nå holder det.» «Nå må det være nok, Nora Mørk, du ødelegger mer for deg selv enn du tror.» «Hun får roe ned og la guttene spille håndball.» «Har ikke alle sett de bildene av Nora, ennå? Synes håndballguttene fortjener det.»

Kommentarfeltene har ikke vært nådige mot Nora Mørk etter at hun i forrige uke kritiserte Håndballforbundet for måten de håndterte situasjonen på, da hun hevdet at nakenbilder fra hennes telefon dukket opp i garderoben til håndballgutta.

Kritikken fra Nora Mørk kom i VG. På forsiden. Den dagen Norge skulle spille EM-kamp mot Østerrike.

Og der støtten til Nora Mørk tidligere hadde vært stor og forståelsesfull, var det nå som om proppen bletrukket ut av folkeopinionen. Hvordan våget hun å kritisere gutta, og så offentlig, på en kampdag!

Det var som om hele Norge kollektivt feilet en moralsk test. All støtten til Nora Mørk, alt skriveriet rundt nettsikkerhet, retten til privatliv, alle hyllester og «stå på» – og så klarte vi bare å støtte henne når det potensielt ikke kunne koste oss noe som helst.

Igjen ble hun utsatt for nettopp det hun kritiserte Håndballforbundet for, nemlig prioritering og verning av herrelandslaget.

Det er rett og slett utrolig pinlig.

All den tid hun kjemper en kamp for oss alle.

Og hva slags samfunn vi vil ha.

Hun er jo ikke alene.

Hva vi sier, hva vi viser, hva vi deler på nett er i større og større grad i ferd med å løftes fra den private moralsfæren og inn i det juridiske rom. Fredag forrige uke ble en nittenåring dømt til å betale 140 000 kroner i erstatning til Dennis Vareide, etter å ha publisert grove anklager mot Prebz & Dennis-stjerna på YouTube.

– Dommen sender et sterkt signal til alle på nettet, og påpeker at det ikke skal være noen vill vest på YouTube, sa Vareide til Dagbladet etter at dommen var falt.

Nora Mørks advokat John Christian Elden har tidligere uttalt at minst 15 personer kommer til å få en regning på 150 000 kroner for angivelig å ha bidratt til spredning av bildene. I oktober ble en 16-åring på Østlandet dømt til fem måneders betinget fengsel for deling av en seksualisert video av ekskjæresten, som var 14 da filmen ble tatt. Omtrent på samme tid meldte politiet at de kom til å gjenoppta saken til toppblogger Sophie Elise, hvis anmeldelse av det hun oppfattet som en rekke trusler og spredning av private bilder tidligere er henlagt. Denne uka siktet dansk politi 1005 danske barn og unge for ha delt det de omtaler som «barneporno» i sosiale medier. Det er reist sak mot 800 gutter og 200 jenter. I videoene er de medvirkende 15 år. Strafferammen går fra bøter inntil fengsel i to år.

Men det er fortsatt langt fra pc-rommet til rettssalen. Derfor er det i bunn og grunn et moralsk valg folk står overfor når bildene tikker inn på mobilen. Du er juridisk ansvarlig hvis du deler dem videre, men du påfører smerte også hvis du bare ser på dem.

Gjør du det likevel?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!