Nora-suksess i Washington

Nationaltheatret har gjestet Kennedy Centre i Washington DC med «Et dukkehjem». Det ble en pen suksess, men applausen druknet litt i alt ståk rundt presidentkaoset.

Bare timer etter at ensemblet fra Nationaltheatret, anført av hovedrolleinnehaver Anneke von der Lippe, landet, ble det klart at George W. Bush var landets nye president. Så mens Nora danset tarantella og smelte med døra på Kennedy Centre, hyllet Washington den nye presidenten.

To smekkfulle hus fikk ensemblet opptre for i teatrets fjerde gjestespill i utlandet det siste året. Den første kvelden var det en blanding av inviterte gjester og vanlige publikummere i salen, mens det var vanlige amerikanere som fylte de drøyt 500 stolene 16. desember. Gjestespillet kom i stand etter initiativ fra Norges ambassade i Washington, der Svein Bæra åpner dører for norsk kulturliv.

Stykket ble framført på norsk, med teksting på engelsk på skjermer i teatersalen. Det teaterinteresserte publikummet fant det ganske eksotisk å høre og se Ibsens klassiker framført på originalspråket.

Stykket er et av verdens mest spilte, selv 121 år etter premieren i København.

Hovedrolleinnehaver Anneke von der Lippe måtte ta seg litt fri fra prøvene på «Tro håp kjærlighet» for å rekke gjestespillet, men samme dag som flyet landet, var hun tilbake på Nationaltheatret for å ta imot Eirik Stubøs regi.

- Det var fantastisk morsomt å spille «Et dukkehjem» i Washington. Det var vel verdt turen, sier von der Lippe.