Norah holder hodet kaldt

Etter å ha solgt over 18 millioner av sin debutplate, følte Norah Jones (24) presset. Men også den gang greide antidivaen å holde hodet kaldt. Dagbladet møtte stjernen i New York.

NEW YORK (Dagbladet): Det er få ting som er vanskeligere enn å følge opp en eventyrselgende debutplate, som Norah Jones gjorde med «Come Away With Me» i 2002. Hun kunne ha brukt låtene fra de største hitmakerne i verden, og på nytt blitt en sikker vinner på radio - og garantert solgt millioner. I stedet ville den klassisk trenede pianisten på alder med Britney Spears forsøke å skrive låter selv til sin nye plate, «Feels Like Home», som kommer ut i neste uke. Flere av de 13 sporene er signert Jones - og kjæresten, og bassisten, Lee Alexander.

- Du kan jo ikke tenke på at du har solgt så mange plater. Da kommer du deg ikke videre, sier Norah Jones til Dagbladet. Vi møtte henne i går kveld norsk tid i lokalene til det legendariske plateselskapet Blue Note i New York.

På Smuget

Høsten 2002 spilte Jones for 330 mennesker på Smuget i Oslo. I fjor toppet hun hitlistene over store deler av verden, og debutalbumet sopte attpåtil med seg åtte Grammy-priser. Den 26. juni sitter hun foran pianoet i Oslo Spektrum, som tar 9000 mennesker.

- Er ikke det vanvittig? sier Jones, og smiler over faktumet som illustrerer med all tydelighet at mye har skjedd de siste åra for den lavmælte, sofistikerte og tilbakelente datteren til Beatles-sitaristen Ravi Shankar.

I perioder har det blitt for mye, men det ser ikke ut til å ha gått til hodet på henne. Tvert imot. Norah Jones har aldri ønsket å bli noen popstjerne. Hun ville nok aldri heller ha kommet seg gjennom første halvår på popstjerneskolen.

- Jeg føler meg ikke som en stjerne. Jeg vet ikke hva det er. Jeg har bare en større og bedre leilighet her i New York, sier hun med et smil.

- Hva savner du av livet før de 18 millioner solgte platene?

- Jeg var mer kreativ før. Det er lett å bli fanget av dette.

Respektert

Jones' mål er å bli husket som en artist som ble respektert. Det blir hun i alle fall innenfor Blue Note-systemet etter at hun i fjor sommer kom på kontoret til presidenten av Blue Note Records, Bruce Lundvall, og stilte et spørsmål som ytterst få musikere har gjort før henne.

- Har jeg virkelig ikke solgt nok plater ennå? lurte hun.

Tolv timer lange dager med journalister, fans, plateselskapsfolk og konsertarrangører som ville ha en bit av henne, hadde tatt på. Hun var sliten, på grensen til utbrent. Overraskelsen over alt arbeidet var nesten like stor som det lasset hun fikk av Grammy-priser under fjorårets utdeling.

- Det var bare så mye arbeid som jeg ikke helt hadde regnet med at jeg skulle gjøre. Det var for slitsomt. Jeg vil nyte dette, og jeg føler jeg har livet mer i balanse nå.

Jones avviste også toppsjefene i EMI, som ville lage en dance-remix av «Don't Know Why». De laget en uten hennes velsignelse som bare skulle være et eksempel for å få henne på glid. Det fungerte ikke. Det hørtes dumt ut, synes hun.

- Der hører dere selv hvor dårlig idé det er, svarte Jones.

Takker kjæresten

Hun har forsøkt å holde den samme stemningen fra forrige plate også på den nye.

Mest av alt takker hun samarbeidet med sin kjæreste, og sin bassist, Lee Alexander. Paret skriver mye sammen, en prosess hun synes er krevende.

- Vi lever sammen, og har nærmest blitt til ett menneske, men å arbeide sammen på denne måten var helt nytt for oss. Musikalsk er vi enige, men jeg synes det er vanskelig å lage musikk. Jeg er langt ifra noen Bob Dylan, men jeg gir meg ikke.

STJERNESKUDD: 26. juni kommer Norah Jones til Oslo og spiller for et fullsatt Spektrum. For bare to år siden spilte hun for 330 mennesker på Smuget.