Norby over Norge

Døgnvill og direkte fra New York-suksess kommer Cæcilie Norby (35) til Rikskonsert-turné i Norge. Dansk jazz' leading lady åpnet på Smuget i går, har elleve konserter over hele landet foran seg og bedyrer at hun gleder seg til alle sammen.

Ikke minst fordi hun kommer i en helt ny skandinavisk konstellasjon med stor improvisatorisk kraft. Trioen med multi-instrumentalistene Lars Danielsson (svensk bassist m.m.) og Per Jørgensen (norsk trompetist m.m.) har bare rukket én øvelse, men Norby ser lyst på det.

- Lars er min faste musikalske følgesvenn. Per hadde jeg aldri møtt eller hørt, men til gjengjeld hørt masse pent om. På øvelsen oppfattet jeg ham som en fin og åpen musiker, og det er det viktigste, sier hun.

I disse dager lanseres også Cæcilie Norbys nye CD, «Queen Of Bad Excuses», i Norge. Utgivelsen er hennes tredje for legendariske Blue Note, har vært ute en måned i Danmark og prestert både å få kjempekritikk av jazzpolitiet og klatre til femteplass på hitlista.

- Jeg kan ikke huske sist noe slikt hendte i Danmark, smiler Norby, som har skrevet alle tekstene og, på små unntak nær, melodiene selv.

I tillegg til svenske og danske elitemusikere spiller den amerikanske gitaristen John Scofield på plata, og Norby er full av lovord om både mannen og den musikken han lagde. Men CD-repertoaret får hvile på norgesturneen, som musikalsk tar utgangspunkt i det enkle og vakre, fra The Beatles og sjeldent spilte standarder til originalmateriale av triomedlemmene.