«Nord» fikk kritikerprisen i Berlin

- Som å være med i Champions League.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO / BERLIN (Dagbladet.no): Den norske filmen «Nord» har blitt tildelt den svært høythengende kritikerprisen under Filmfestivalen i Berlin, også kjent som Berlinalen.

Regissør Rune Langlo og produsent Sigve Endresen mottok prisen klokka seks i kveld.

- Største jeg har opplevd
- Jeg har vært i filmbransjen i 25 år, men dette er det største jeg har opplevd. Det er som å være med i Champions League. Helt fantastisk og deilig, sier Endresen til Dagbladet.

Rune Langlo tror filmen har tjent på å ha et visst humoristisk preg.

- Det har vært veldig politisk og tungt program i Berlin i år. Og selv om denne fimlen er alvorlig, så er den også humoristisk. Vi har nok vunnet en del oppmerksomhet på det, sier han.

Kritikerprisen deles ut av den intenasjonale filmkritikerorganisasjonen i Panorama Special-seksjonen på festivalen. «Nord» har også fått prisen Europa Cinema Label, på deling med den franske filmen «Welcome». Det innebærer at filmene får støtte fra europeiske distributører knyttet til nettverket, og som har forpliktet seg til bidra til at vinnerfilmene vises i flere antall kopier, får sterkere markedsføring og holdes lengre på kino, for å bidra til økt publikumsoppslutning.

- Gullbjørnunge
Hovedprisen på Berlinalen er den såkalte Gullbjørnen. Kulturminister Trond Giske mener kritikerprisen er en light-versjon av denne.

- Norsk film har vunnet en gullbjørnunge, sier han til Dagbladet.

Anders Baasmo Christiansen spiller hovedrollen i «Nord», som handler om Jomar Henriksen som kjører nordover fra Trondheim på snøscooter for å finne tilbake til sin ungdoms kjærlighet, og sønnen han ikke visste han hadde.

Erlend Loe har skrevet manus til filmen, som fikk terningkast fem av Dagbladets anmelder Inger Merete Hobbelstad.

«Anders Baasmo Christiansen lar Jomars myke kjerne skinne gjennom uten at det noen gang blir påtrengende. Uten store fakter får han formidlet det enhver road movie egentlig handler om: En sakte forandring, en reise på innsida,» skrev Hobbelstad.

Filmen ble godt mottatt av internasjonale anmeldere etter visningen i Berlin. Blant annet skrev Alissa Simon i bransjebladet Variety at den har preg av en kultfilm. Hun sammenlignet den blant annet med den kjente regissøren Jim Jarmusch' roadmovier.

Flere priser deles ut på festivalen i morgen. «Nord» er fortsatt med i konkurransen om priser som publikumsprisen og debutantprisen.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer