Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Nord» kan bli Nordens beste film

Kjemper mot «Antichrist» om prestisjepris.

(Dagbladet.no): Roadmovien «Nord» er nominert til den prestisjetunge Nordisk råds filmpris. Det ble kjent under en pressekonferanse i Haugesund i dag.

Kun én film fra hvert nordisk land blir nominert. De andre filmene som kniver om prisen er Lars von Triers grøsser «Antichrist» fra Danmark, AJ Annilas skrekkfilm «Sauna» fra Finland, Olaf de Fleur Johannessons dokumentardrama «The Amazing Truth about Queen Raquela» fra Island og Mikael Kristerssons dokumentar «Ljusår» fra Sverige.

Beste mannlige birolle

NOMINERT: «Antichrist»
NOMINERT: «Antichrist» Vis mer

«Nord» er regissert av Rune Denstad Langlo og skrevet av manusforfatter Erlend Loe. Filmen var nominert til fem Amandapriser i forkant av utdelingen forrige fredag.

Av disse nominasjonene fikk filmen én pris: Mads Sjøgård Pettersen stakk av med prisen for beste mannlige birolle. I filmen spiller han en isolert bygdetulling som fester sammen med hovedrollen Jomar, spilt av Anders Baasmo Christiansen.

Jomar er en tidligere skiløper som har isolert seg etter et nervesammenbrudd. Når han får vite at han kanskje er faren til et barn lenger nord, legger han ut på en underlig reise gjennom Norge på snøscooter, med 5 liter alkohol som eneste proviant.

SPRITREISE: I «Nord» reiser Jomar nordover med fem liter sprit i bagasjen.
SPRITREISE: I «Nord» reiser Jomar nordover med fem liter sprit i bagasjen. Vis mer

«Tidvis svært underholdende»

I sin begrunnelse for nominasjonen, sier juryen at «Årets norske nominasjon til Nordisk råds filmpris er en klassisk roadmovie med utradisjonelle framkomstmidler. Den forteller om en mann som må forsere bøygen, og som selv får være katalysator i andre menneskers liv underveis.»

«Visuelt spiller filmen på kontrastene mellom dramatisk, ytre landskap og nødtørftige interiører i avsidesliggende strøk, og avspeiler således noe av konflikten som utspiller seg i hovedpersonens indre. Hovedrolleinnehaver Anders Baasmo Christiansen gjør inntrykk uten å spille på store fakter, i en film som er rett frem, anstendig og tidvis svært underholdende.», skriver juryen.

GRØSSER: «Antichrist» er det danske bidraget til filmpriskåringen.
GRØSSER: «Antichrist» er det danske bidraget til filmpriskåringen. Vis mer

Nordisk råds filmpris deles ut for sjette gang 21. oktober.

nord
nord Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling