SPILLER I NORD-KOREA: Den industrielle gruppa Laibach er fra Slovenia, men krysser til høsten helt nye grenser. De blir første band som spiller i Nord-Korea noen sinne. Foto: NTB Scanpix
SPILLER I NORD-KOREA: Den industrielle gruppa Laibach er fra Slovenia, men krysser til høsten helt nye grenser. De blir første band som spiller i Nord-Korea noen sinne. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nord-Korea åpner for første konsert med utenlandsk band

Blir gjestet av den kontroversielle slovenske gruppa Laibach.

(Dagbladet): Den kontroversielle gruppa Laibach fra Slovenia skal til høsten spille en rekke hits fra sin 35 år lange karriere, når de gjester Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.

De skal også ta noen nordkoreanske folkesanger. Det er ventet rundt 2000 mennesker på konserten.

Det melder BBC. Konsertarrangøren er den norske kunstneren Morten Traavik, som i en lang tid har hatt et godt forhold til diktaturet.

Skandaleband En skulle kanskje tro at Nord Korea ville sagt ja til et band som aldri frontet politikk. Der tok du feil. Laibach ble starta opp i 1980, og har siden da vært aktive på musikkfronten. De lager industriell rock, og er kjent for å bruke hjemmelagde instrumenter på scena.

Bandet har flere ganger blitt kritisert for å tilnærme seg totalitære ideologier, til tross for at de gjentatte ganger har covret band som Queen og The Beatles. Det har også hendt at de får kritikk for å tilnærme seg politikk i den stikk motsatte enden av skalaen.

Laibach er en del av det politisk drevene kunstnerkollektivet Neue Slowenische Kunst (NSK), og har ofte brukt korset som en del av sine estetiske utrykk.

Laibach-ekspert Kristian Bjørkelo forteller til Dagbladet at de heller vil provosere fram reaksjoner hos publikummerne sine, enn å gå ut med sine egne politiske meninger.

Gruppa har også tatt i bruk symboler tilknyttet nazismen, men velger å beskrive sitt eget utrykk som «radikalt tvetydig».

ARRANGØR: Den norske kunstneren Morten Traavik står ansvarlig for Nord-Korea bookingen, og har et godt forhold med staten. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ARRANGØR: Den norske kunstneren Morten Traavik står ansvarlig for Nord-Korea bookingen, og har et godt forhold med staten. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Konsertene deres i landet finner sted 19. og 20. august, og på sin Facebook-side forteller bandet de trolig åpner for besøk fra utenlandkse gjester óg. Konsertene kaller de «Sound of Music», etter den kjente musikalen, som de også skal ta noen sanger fra.

- Misforstått land Det er ikke første gang den norske kunstneren og regissøren Morten Traavik går i bresjen for Nord-Korea.

Traavik er kjent for sine samarbeidsprosjekter med det nordkoreanske regimet. Han har laget videokunst med nordkoreanske musikere som framfører A-ha-låta «Take On Me», arrangert 17. mai-feiring i Pyongyang og satt opp «Kardemomme by» på festspillene i Bergen med skuespillere fra et nordkoreansk barnekor.

Traavik hevder overfor BBC at Nord-Korea er mer åpent enn man tror.

- Vesten framstiller landet som verdens mest lukkede, men det er faktisk mer åpent for verden på utsiden enn det media tilsier. Man tror at Laibach og Nord-Korea er fascistiske, men de er bare misforstått, hevder han til den britiske kringkasteren.

WANT TO FOLLOW LAIBACH TO NORTH KOREA? - then this is a message for YOU: Dear friends, frontrunners and followers,...

Posted by Laibach on Saturday, July 11, 2015