Nord-Korea er mørkets rike på fler enn én måte

Blyge hemmeligheter, glorete lys.

FEIRING: Hotellansatte i Pyongyang danser for å feire fødselsdagen til Nord-Koreas leder Kim Jong-Il 16. februar 2011. Foto Reuters/Scanpix
FEIRING: Hotellansatte i Pyongyang danser for å feire fødselsdagen til Nord-Koreas leder Kim Jong-Il 16. februar 2011. Foto Reuters/ScanpixVis mer

ANMELDELSE: Nord-Korea er kanskje det rareste av alle land i verden, iallfall nå for tida. Etter at Østblokken opphørte som direkte motpol til den vestlige sfæren, er forholdet mellom de to koreaene fortsatt en svart/hvit speiling der motpolens farge blir helt og holdent bestemt av hvor du ser fra.

Fra nord er samfunnet i sør det verste eksempelet på amerikanskdominert dekadense, fra sør er Nord-Korea et skrekkabinett av undertrykking og kynisk lederkult.            

Livet i Chongjin
Boka «Mørkets rike» røper allerede i tittelen hvilken retning blikket har, og noe annet ville også vært umulig. Boka er skrevet av en amerikansk journalist, Barbara Demick, som i 2001 flyttet til Seoul i Sør-Korea og begynte som korrespondent for Los Angeles Times. Her kom hun i kontakt med eksil-koreanere fra nord, og denne boka er resultat av et stort antall intervjuer, reportasjereiser og kildestudier.            

Demick har klokt nok valgt å konsentrere framstillingen om livet i én by oppe i det nordøstre hjørnet av Korea, Chongjin.

Hennes hovedpersoner kommer alle derfra, de har høyst ulike bakgrunner og livsskjebner, men deres strev knytter seg sammen gjennom hungersnød, førerkult, propagandaløgner, forfall og uklare fornemmelser om at det meste er galt.            

Alle skott har sprekker
Det nordkoreanske Kim-dynastiet har jobbet knallhardt for ensretting, og det er uhyre vanskelig for befolkningen å få alternativ informasjon. Ytterst få, utvalgte toppfolk har tilgang til internett, ingen utenlandske medier blir publisert, nesten ingen har telefon. Likevel lar det seg ikke gjøre å stenge alle kanaler, og det mest gledelige i denne boka er nettopp å oppleve hvordan selv de tetteste skott har sine sprekker.            

Beskrivelsene av hungersnøden og den håpløse situasjonen i landets næringsliv og kommunikasjoner, er sjokkerende lesning. Vi i vår tid og vårt land vet veldig lite om hva som fysisk skjer med en kropp når den underernæres. Det vet nord-koreanerne derimot veldig mye om.         

Bokas tittel «Mørkets rike» er selvsagt metaforisk, men den er også bokstavelig. Landet har nesten ikke elektrisk strøm, og om natten, sett fra lufta, er landet helt mørkt, i motsetning til det lysende, glorete sør.      

Kampen for tilværelsen Heldigvis klarer Demick også å vende et kritisk blikk mot tilværelsen i det hyperkommersialiserte sør, som av de emigrerte nordlendingene til tider oppleves som skremmende og trist. Ja, man kan føle savn også mot en så absurd totalitær tilværelse som den man flyktet fra i nord. Selvfølgelig familie og venner, men også den innbitte kampen for tilværelsen.            

Nord-Korea er mørkets rike på fler enn én måte

Skildringene av det blyge kjæresteparet som går hemmelige turer i mørke og stillhet til en bortgjemt park, er et godt motstykke til det travle livet en av de emigrerte damene lever som en slags formidler av semiprostituerte flyktningejenter i det frie sør.

Selvfølgelig er tyranniet i nord uutholdelig, slik alle tyrannier er det, uansett hvilken merkelapp det smykker seg med, men vår verdens øredøvende, konsumistiske brøl er heller ikke til å holde ut, ikke i lengden.            

Dette er en bok å bli skremt av, bli klok av, bli fenget av — den gir god lesning, ikke minst takket være Kirsti Vogts oversettelse, som er godt gjennomført, til et nøkternt, saklig og behagelig norsk.