Nord-Korea er mørkets rike på fler enn én måte

Blyge hemmeligheter, glorete lys.

FEIRING: Hotellansatte i Pyongyang danser for å feire fødselsdagen til Nord-Koreas leder Kim Jong-Il 16. februar 2011. Foto Reuters/Scanpix
FEIRING: Hotellansatte i Pyongyang danser for å feire fødselsdagen til Nord-Koreas leder Kim Jong-Il 16. februar 2011. Foto Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Nord-Korea er kanskje det rareste av alle land i verden, iallfall nå for tida. Etter at Østblokken opphørte som direkte motpol til den vestlige sfæren, er forholdet mellom de to koreaene fortsatt en svart/hvit speiling der motpolens farge blir helt og holdent bestemt av hvor du ser fra.

Fra nord er samfunnet i sør det verste eksempelet på amerikanskdominert dekadense, fra sør er Nord-Korea et skrekkabinett av undertrykking og kynisk lederkult.            

Livet i Chongjin Boka «Mørkets rike» røper allerede i tittelen hvilken retning blikket har, og noe annet ville også vært umulig. Boka er skrevet av en amerikansk journalist, Barbara Demick, som i 2001 flyttet til Seoul i Sør-Korea og begynte som korrespondent for Los Angeles Times. Her kom hun i kontakt med eksil-koreanere fra nord, og denne boka er resultat av et stort antall intervjuer, reportasjereiser og kildestudier.            

Demick har klokt nok valgt å konsentrere framstillingen om livet i én by oppe i det nordøstre hjørnet av Korea, Chongjin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer