Squid Game:

Nord-Korea hyller Squid Game

«Squid Game» er nå Netflix mest sette serie noensinne. Nå har serien også fått oppmerksomhet i Nord-Korea.

POPULÆR: Netflix-serien Squid Game har tatt seerne med storm og ligger an til å bli den mest strømmede serien. Video: Netflix. Reporter: Julie Tran. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Squid Game» er serien «alle» har snakket om den siste måneden. Nå har seriens popularitet også spredd seg til Nord-Korea, men ikke på helt samme måte som i resten av verden.

Ifølge Insider og NBC har en nordkoreansk propagandaside hyllet serien for å belyse de «faktiske» forholdene i «det kapitalistiske sør». Ironisk nok finnes ikke Netflix i Nord-Korea, men det stopper ikke propagandamaskineriet.

Den nordkoreanske nettsida skriver videre at «Squid Game» viser realitetene av et kapitalistisk samfunn hvor «mennesker blir behandlet som sjakkbrikker».

FAN?: En nordkoreansk propagandaside hyller «Squid Game» for å vise fram det virkelige Sør-Korea. Mon tro om Kim Jong-un har seriefråtset som oss andre? Foto: NTB
FAN?: En nordkoreansk propagandaside hyller «Squid Game» for å vise fram det virkelige Sør-Korea. Mon tro om Kim Jong-un har seriefråtset som oss andre? Foto: NTB Vis mer

Det propaganda-nettsida overser i sin «anmeldelse» av Netflix-serien, er at en av hovedpersonen er den nordkoreanske avhopperen Kang Sae-byeok, som i serien gjør alt hun kan for et bedre liv - langt vekk fra Nord-Korea.

Sørkoreansk popkultur er strengt forbudt i Nord-Korea, og Kim Jong-un har blant annet kalt K-pop for en «kreftsvulst,», ifølge Insider. Fordømmelsen har derimot ført til at sørkoreanske grensevakter har spilt K-pop på full guffe, blant annet verdenshiten «Gangnam Style», skriver CNN.

Størst i verden

Den sørkoreanske thrillerserien «Squid Game» har toppet listene i en rekke land, og det har siden utgivelse vært spådd at den kunne bli Netflix mest sette serie noensinne.

Onsdag ble spådommen realitet. 111 millioner seere har sett «Squid Game» de fire første ukene, noe som slår den forrige rekordholderen «Bridgerton» suverent. Det skriver Netflix selv på Twitter. Sistnevnte serie ble sett av 82 millioner seere de fire første ukene.

Nå sier serieskaperen at han ikke er negativ til en ny sesong.

- Å skrive, produsere og regissere en serie alene var virkelig en stor oppgave. Tanken på å gjøre det samme for en sesong to gjør meg litt bekymret, sier serieskaperen Hwang Dong-hyuk til CNN.

- Det er ingenting bekreftet for øyeblikket, men det er så mange som er entusiastiske at jeg virkelig tenker på det, fortsetter han.

SNAKKIS: Akkurat nå er det én serie alle snakker om; «Squid Game». Serien troner på toppen over den mest strømmede serien i verden, og det er ikke uten grunn. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

- Nærmere virkeligheten

Da seriens regissør Hwang Dong-hyuk kom på ideen til «Squid Game» for over ti år siden, under den globale finanskrisen, ble den ikke satset på fordi man mente den var for fjern fra virkeligheten, skriver CNN.

«Squid Game» handler om en gruppe mennesker som sier ja til å bli med i et spill for å vinne en stor pengepremie. Alle har stor gjeld. Deltakerne skal konkurrere i barneleker og underveis blir en etter en eliminert.

Gjeldskrisa i Sør-Korea har likevel ført serien stadig nærmere virkeligheten - og flere har nå uttalt at de selv ville ha deltatt på en slik konkurranse.

Advarer

Selv om serien er svært populær har den skapt bekymring hos mange. Flere av landets kommuner har gått ut med advarsler om serien og barneeksperter har oppfordret foreldre til bedre kontroll av barnas medieforbruk.

- Dette er ikke en serie unge barn bør se. Det som bekymrer meg er at man på TikTok kopierer lekene fra serien. Hvis det oppstår såkalte «challenges» av «Squid Game», så kan det i verste fall gå langt over grensa for hva som er trygt, sa faglig leder i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnessen til Dagbladet.

Emneknaggen Squid Game har blitt enormt populær på TikTok og har blitt sett nærmere 30 milliarder ganger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer