Nord-Korea-kunstneren leverte politianmeldelse av Civita i dag

Morten Traavik finner seg ikke lenger i harde ord fra tenketanken til Kristin Clemet.

KUNSTEN ER FRI: Og det er viktig å debattere den, ifølge kunstner Morten Traavik. Han mener likevel Civita over tid har gått for langt i sin kritikk av hans nordkoreanske prosjekter, og har anmeldt tenketanken for ærekrenkelser. Her fra Festspillene i Bergen, der Traavik deltok med stykket «Kardemommeyang» med deltakere fra Nord Korea. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / NTB scanpix
KUNSTEN ER FRI: Og det er viktig å debattere den, ifølge kunstner Morten Traavik. Han mener likevel Civita over tid har gått for langt i sin kritikk av hans nordkoreanske prosjekter, og har anmeldt tenketanken for ærekrenkelser. Her fra Festspillene i Bergen, der Traavik deltok med stykket «Kardemommeyang» med deltakere fra Nord Korea. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag gikk kunstneren Morten Traavik inn på Sentrum politistasjon i Oslo og leverte sin anmeldelse av tenketanken Civita for ærekrenkelse.

Traavik er kjent for sine samarbeidsprosjekter med det nordkoreanske regimet. Han har laget videokunst med nordkoreanske musikere som framfører A-ha-låta «Take On Me», arrangert 17. mai-feiring i Pyongyang og satt opp «Kardemomme by» på festspillene i Bergen med skuespillere fra et nordkoreansk barnekor.

- Grovt og stigmatiserende Tenketanken har lenge kritisert Traaviks prosjekter, som ifølge NRK er støttet med til sammen 3,1 millioner kroner av Norsk kulturråd.

- Jeg mener beskyldningene Civita har fremført mot meg over lengre tid er grove og potensielt stigmatiserende, i tillegg til at Civita aktivt har forsøkt å skremme kulturrådet og Festspillene fra å støtte og samarbeide med meg, sier han.

- «Ærekrenkelse» er et gammelmodig ord - det er ikke min ære som er det vesentlige her, men hvilken tone vi skal ha i den offentlige debatten. Civita har ytringsfrihet, men som en mektig interesseorganisasjon med tette bånd til den sittende regjeringa bør de også ta et visst ytringsansvar når de går løs på en enkeltperson, sier Traavik.

Se også Traaviks kronikk «Civita og ucivita».

Vil se dokumentasjon - Er ikke selve poenget med kunst å skape debatt?

- Jo, debatten er både viktig og verdifull, og det er selvfølgelig ikke uproblematisk å samarbeide med Nord-Korea. Men jeg krever at når Civita gjentatte ganger kaller meg kollaboratør og medhjelper for et folkemordersk regime som sammenliknes med Det Tredje Riket, må man dokumentere påstandene, sier kunstneren.

- Bør ikke du, som har mottatt store pengesummer fra det offentlige for å skape kunsten, ha ekstra takhøyde for debatten som kommer i kjølvannet?

- Det mener jeg også at jeg har hatt. Jeg har tross alt holdt ut i to år med å bli framstilt som en nyttig idiot for verdens verste regime. Jeg har tålt og tåler fortsatt mye, og i motsetning til hva Civita sannsynligvis vil hevde, er politianmeldelsen ikke et forsøk på å kneble debatten. Jeg mener imidlertid at så kraftige karakteristikker og beskyldninger som de kommer med, må belegges, sier han.

- Har du høye forhåpninger om at saken faktisk blir etterforsket av politiet?

- Man kan vel si at jeg har realistiske forventninger til det. Men de kan ikke bare forkaste anmeldelsen heller, sier han.

Kunstnerisk iscenesettelse Daglig leder i Civita, Kristin Clemet, sier til Dagbladet at hun tar anmeldelsen til etterretning.

- Vi lever heldigvis i et liberalt demokrati, og vi har brukt vår ytringsfrihet, akkurat som Traavik bruker sin ytringsfrihet. Uenigheten mellom oss og ham dreier seg om forholdene i Nord-Korea, der det ikke er noen ytringsfrihet overhode, sier Clemet.

- For øvrig er det helt umulig å vite om anmeldelsen er alvorlig ment, eller om det bare er nok et forsøk på Traaviks kunstneriske iscenesettelse av seg selv. Derfor er det vanskelig å delta i noen videre debatt om dette, sier hun.

USIKKER: Kristin Clemet i Civita sier hun er usikker på om anmeldelsen er alvorlig ment. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
USIKKER: Kristin Clemet i Civita sier hun er usikker på om anmeldelsen er alvorlig ment. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer