PROVOSERER IGJEN: Kim Jong-un.
PROVOSERER IGJEN: Kim Jong-un.Vis mer

Nord-Korea ypper seg

Flere rakettester har skremt nabolandene dette året.

Meninger

Mens mer enn 50 ledere fra hele verden møttes til et to dager langt atomtoppmøte i Washington før helgen, benyttet Nord-Korea atter en gang anledningen til å vise muskler ved å skyte ut en rakett. Denne gangen dreide det seg om et bakke-til-luft-missil som ble skutt ut fra et kystområde øst i Nord-Korea. Det endte sin ferd i sjøen, ifølge en uttalelse fra militærledelsen i Sør-Korea.

På sidelinjen av toppmøtet har det vært en rekke bilaterale samtaler. President Barack Obama har møtt Sør-Koreas president Park Geun-hye og Japans statsminister Shinzo Abe for å diskutere Nord-Koreas atomvåpen. Obama har også møtt Kinas president Xi Jinping, og blitt enig med ham om at USA og Kina sammen vil forsøke å forhindre at Nord-Korea gjennomfører flere rakettester. Etter møtet uttalte Obama at begge landene ønsker en atomvåpenfri Korea-halvøy. Xi understreket viktigheten av å følge sanksjonene mot Nord-Korea. Ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua er Xi opptatt av at alle parter skal avstå fra uttalelser og handlinger som kan forverre situasjonen på halvøya.

Den siste oppskytingen blir tolket som et svar fra Nord-Korea på den omfattende militærøvelsen som akkurat nå pågår mellom USA og Sør-Korea. Kim Jong-un er provosert av det han tolker som en øvelse i invasjon. Han truer uavlatelig med å benytte kjernefysiske våpen mot Sør-Korea og USA. Flere rakettester har skremt nabolandene dette året. I januar gjennomførte Nord-Korea en prøvesprengning av en angivelig hydrogenbombe, i februar testet landet noe som omverdenen mener var en langdistanserakett og i mars skjøt de opp sin første mellomdistanserakett siden 2014. Nordkoreanerne advarer stadig om at de vil teste ut kjernefysiske stridshoder og ballistiske missiler som kan frakte dem mot målet.

Selv om Kina støtter FNs skjerpede sanksjoner mot Nord-Korea, har kineserne sterke strategiske interesser i å sikre at Kim Jong-uns regime ikke bryter sammen. Kina ser med angst på at Sør-Korea og Japan, med hjelp fra USA, skal utvikle kjernevåpen som svar på Nord-Koreas trusler. Et utspill fra republikanernes ledende presidentkandidat i USA, Donald Trump, har skaket opp hele det østasiatiske nabolaget. Trump antydet i et intervju at Japan og Sør-Korea bør bidra mer til sitt eget forsvar, og at det kan innebære kjernevåpen. Det hvite hus har tatt skarp avstand fra ideen. Men frøet er sådd, og det bidrar ikke akkurat til mer stabilitet i den høyspente regionen. Muligheten for en Trump mot en Kim kan ta nattesøvnen fra noen hver.