LEDER

Nord-Korea ypper seg

Flere rakettester har skremt nabolandene dette året.

PROVOSERER IGJEN: Kim Jong-un.
PROVOSERER IGJEN: Kim Jong-un. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Mens mer enn 50 ledere fra hele verden møttes til et to dager langt atomtoppmøte i Washington før helgen, benyttet Nord-Korea atter en gang anledningen til å vise muskler ved å skyte ut en rakett. Denne gangen dreide det seg om et bakke-til-luft-missil som ble skutt ut fra et kystområde øst i Nord-Korea. Det endte sin ferd i sjøen, ifølge en uttalelse fra militærledelsen i Sør-Korea.

På sidelinjen av toppmøtet har det vært en rekke bilaterale samtaler. President Barack Obama har møtt Sør-Koreas president Park Geun-hye og Japans statsminister Shinzo Abe for å diskutere Nord-Koreas atomvåpen. Obama har også møtt Kinas president Xi Jinping, og blitt enig med ham om at USA og Kina sammen vil forsøke å forhindre at Nord-Korea gjennomfører flere rakettester. Etter møtet uttalte Obama at begge landene ønsker en atomvåpenfri Korea-halvøy. Xi understreket viktigheten av å følge sanksjonene mot Nord-Korea. Ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua er Xi opptatt av at alle parter skal avstå fra uttalelser og handlinger som kan forverre situasjonen på halvøya.

Den siste oppskytingen blir tolket som et svar fra Nord-Korea på den omfattende militærøvelsen som akkurat nå pågår mellom USA og Sør-Korea. Kim Jong-un er provosert av det han tolker som en øvelse i invasjon. Han truer uavlatelig med å benytte kjernefysiske våpen mot Sør-Korea og USA. Flere rakettester har skremt nabolandene dette året. I januar gjennomførte Nord-Korea en prøvesprengning av en angivelig hydrogenbombe, i februar testet landet noe som omverdenen mener var en langdistanserakett og i mars skjøt de opp sin første mellomdistanserakett siden 2014. Nordkoreanerne advarer stadig om at de vil teste ut kjernefysiske stridshoder og ballistiske missiler som kan frakte dem mot målet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer