Bekymringsfullt:  Ifølge amerikanske forskere kan Kim Jong-un være eier av 100 atomvåpen innen fem år. Foto: NTB Scanpix / AFP Photo / KCNA VIA KNS
Bekymringsfullt: Ifølge amerikanske forskere kan Kim Jong-un være eier av 100 atomvåpen innen fem år. Foto: NTB Scanpix / AFP Photo / KCNA VIA KNSVis mer

Nord-Koreas atomvåpen bør bekymre oss

Hårreisende at det fortsatt ikke finnes et forbud mot verdens potensielt farligste våpen

Meninger

Nord-Korea får stadig flere atomvåpen, skrev Dagbladet 25. februar. Ifølge amerikanske forskere kan Kim Jong-un være eier av 100 atomvåpen innen fem år. Estimatet er høyt og kan diskuteres, men Nord-Koreas atomvåpen bør uansett bekymre oss.

Nyheten føyer seg inn i en urovekkende utvikling. Russlands president Putin og Egypts president Sisi signerte nylig en avtale om å bygge en atomreaktor i Egypt. Samtalene om Irans atomprogram i fjor førte ikke fram og ble utsatt til juni i år. Står vi ved et veiskille, hvor den ene veien tar oss til en verden med flere atomvåpenstater?

Mye tyder på det. Desto viktigere er det å gå en annen vei. Arbeidet for å avskaffe atomvåpen er komplekst. Særlig gjelder dette for et diktatur som Nord-Korea. Listen over hva verdenssamfunnet bør gjøre inneholder både politiske, diplomatiske, tekniske og økonomiske virkemidler. Det viktigste og det mest presserende punktet på denne listen er å få på plass et forbud mot atomvåpen.

Egentlig er det hårreisende at det fortsatt ikke finnes et forbud mot verdens potensielt farligste våpen. De andre masseødeleggelsesvåpnene er forbudt, og vi har forbud mot andre inhumane våpen som klasevåpen. Resultatet av disse forbudene har vært en stigmatisering som har gjort det mindre attraktivt for stater å ha våpnene.

Det er lett å føle seg handlingslammet når verdens mest isolerte diktatur får flere atomvåpen. Selv om det ikke finnes noe kinderegg som gir oss alle løsninger for et Nord-Korea uten atomvåpen, er det viktig å sette i gang tiltakene som på sikt gir oss en tryggere verden. Østerrike har lagt fram en erklæring hvor de lover å jobbe for at atomvåpen forbys og avskaffes. Over tretti stater har sluttet seg til Østerrikes løfte, som vil legges fram på Ikkespredningsavtalens konferanse i april. Norge er foreløpig ikke blant dem. Det bør Børge Brende gjøre noe med!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.