Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nord-Koreas internett kollapser

Dataekspert antyder at USA har lansert hevnangrep for Sony-hackingen tidligere i desember.

UNDER PRESS: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un er under press fra USA. Nå skal internettet i landet være i ferd med å kollapse. Foto: AFP / KCNA / NTB Scanpix
UNDER PRESS: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un er under press fra USA. Nå skal internettet i landet være i ferd med å kollapse. Foto: AFP / KCNA / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet/NTB): Doug Madory sjef for internettanalyse ved det amerikanske datasikkerhetsselskapet Dyn Research, sa til journalistbloggen North Korea Tech at Nord-Koreas nettverk var «under press», og han ikke hadde sett en så alvorlig sak før.

- Jeg ville ikke bli overrasket hvis de [USA] utfører et form for angrep i dag, sier Madory. 

USA sier de er sikre på, og ber samtidig Nord-Korea innrømme, at det var de som bestilte dataangrepet mot filmselskapet Sony Pictures og krever kompensasjon for skadene.

- Hvis de ønsker å hjelpe til, kan de innrømme skyld og kompensere Sony for skadene de har forårsaket, sa talsperson Marie Harf i det amerikanske utenriksdepartementet mandag.

Varslet motangrep USA anklaget sist uke Nord-Korea for å stå bak dataangrepet mot Sony Pictures 25. november. Terrortrusler fra hackergruppen som hevder å stå bak dataangrepet, førte blant annet til at actionkomedien «The Interview» ble trukket fra kinoplakatene. Pyongyang opplever filmen som en latterliggjøring av Nord-Koreas leder Kim Jong-un, men nekter for å stå bak dataangrepene.

USAs president Barack Obama vil ikke omtale hackingen som en krigserklæring, men har varslet at Washington vil komme med et «passende» svar. Nord-Korea truer på sin side med å slå tilbake mot Det hvite hus og andre amerikanske mål dersom USA innfører nye sanksjoner som følge av angrepet.

Ustabilt lenge  Nord-Koreas internettforbindelse var ikke god i utgangspunktet, men i løpet av helgen ser den altså ut til å ha blitt kraftig redusert.  

- Jeg har ikke sett en så jevn forekomst av ustabilitet og driftsstans i Nord-Korea tidligere, vanligvis er det isolerte forstyrrelser, ikke vedvarende oppkoblingsproblemer, sier Doug Madory. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media