Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nord-Koreas statlige jenteband skulle spille i Kina. Så forsvant de

Avbrøt kinaturnéen uten forklaring.

(Dagbladet): Det planlagte kinabesøket skulle være en kjærkommen anledning for å knytte diplomatiske og kulturelle bånd mellom Nord-Korea og Kina, men ting gikk overhodet ikke som planlagt denne helga:

Plutselig brøt jentebandet Moranbong opp og forlot landet uten noen forklaring, melder blant andre The Guardian.

Før de rakk å holde en eneste av de tre planlagte konsertene, dro popgruppa tilbake til flyplassen i Beijing og gikk ombord på et nordkoreansk fly tilbake til diktatorstaten.

Håndplukket Verken gruppa eller nordkoreanske myndigheter har begrunnet den overraskende avlysningen, men i kinesiske og sørkoreanske medier spekuleres det rundt hvorvidt rykter om et forhold mellom en av gruppas medlemmer og statsleder Kim Jong-un har fornærmet de nordkoreanske myndighetene nok til å kalle gruppa tilbake.

Jentebandet har en noe spesiell forhistorie, siden de som de fleste andre fenomener i ettpartistaten er grundig planlagt og godkjent av myndighetene.

Medlemmene skal være håndplukket av Kim Jong-un selv, og har blant annet låter som «Vår kjære leder» på repertoaret. Alle kvinnene i gruppa har også høye militære grader, og er i så måte å regne mer som et militært orkester enn popgruppe.

Viste barnebilder I fjor omtalte Dagbladet at myndighetene valgte en Moranbong-konsert som arena for å vise fram tidligere ukjente bilder av sin «kjære leder» på storskjerm mens gruppa spilte.

Sørkoreanske medier har tidligere skrevet at enkelte av medlemmene i gruppa skal ha blitt tvunget til å se på henrettelsen av andre artister, blant annet popartisten Hyon Song-wol - Kim Jong-uns tidligere flamme.

Song-wols dødsfall bestrides av myndighetene, og året etter den påståtte henrettelsen gjorde hun en opptreden på nordkoreansk fjernsyn.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media