Nord-Norge trenger nett

Et 15-talls nasjonale skiskytterforbund, inkludert Norge, vil nekte systematiske dopingnasjoner retten til å arrangere VM og verdenscuprenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VINDKRAFT: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen sa i TV2-nyhetene 15.02 at Nord-Norge må lage en samlet strategi for vindkraft. Men det er han, ikke kommunene i Nord-Norge, som har virkemidlene og ansvaret for at det enorme vindkraftpotensialet i landsdelen kan bli utnyttet. Nord-Norge har et fantastisk potensial for vindkraft, viser en ny rapport fra miljøstiftelsen ZERO. Finnmark alene sitter på 70 prosent av Norges vindressurser. Fylkene Troms og Nordland har også lovende vindforhold. Ifølge en ressursmåling er det teoretisk mulig å utvinne 193 TWh vindkraft i Nordland, Troms og Finnmark. Til sammenlikning utgjør Norges totale vannkraftproduksjon 120 TWh i et normalår. I dag eksisterer det planer for over 20 TWh i Nord-Norge. Mangfoldet av prosjekter gjør det mulig å velge planene med minst negative konsekvenser for lokal natur.

Hovedhinderet for vindkraftutbygging er den dårlige overføringskapasiteten i strømnettet både innad i regionen og sørover. Selv når den planlagte ledningen fra Ofoten via Balsfjord til Hammerfest står ferdig, vil overføringskapasiteten bare kunne ta unna en tiendedel av den vindkraften som allerede er innmeldt. At ledningen ikke går videre til Øst-Finnmark utelukker også store vindressurser fra å bli utnyttet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer