BLE 83 ÅR GAMMEL: Tomas Tranströmer døde etter kort tids sykdom fredag ettermiddag i Stockholm.
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
BLE 83 ÅR GAMMEL: Tomas Tranströmer døde etter kort tids sykdom fredag ettermiddag i Stockholm. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIXVis mer

- Norden har mistet en av sine største

Nobelprisvinner i litteratur Thomas Tranströmer er død.

(Dagbladet): Den svenske poeten og nobelprisvinneren Tomas Tranströmer (83) er død, opplyser Bonniers. Han døde etter kort tids sykdom fredag ettermiddag.

Han er oversatt til omkring 50 språk og ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 2011. Da som den første svenske forfatteren på nesten 40 år.

- Dette er trist, Norden har mistet en av sine største, sier litteraturansvarlig i Dagbladet, Fredrik Wandrup.

- En av de beste Ifølge ham står Tranströmer sterkt som en av nordens virkelig store poeter i etterkrigstida. Han mener det er synd at Nobelprisen kom så sent som den gjorde.

- Det var nok viktig for svenskene å bryte isen i 2011. Sist de fikk Nobelprisen i litteratur var i 1974, og det ble av forskjellige grunner litt traumatisk for dem. Men det er trist at Tranströmer fikk prisen først for fire år siden og ikke 24, sier Wandrup.

Han beskriver Tranströms poesi som noe musikalsk, innsiktsfullt og billedlig på en tilbakeholdt og fin måte.

- Han hadde en sterk kraft i de gjennomlyste diktene sine, sier han.

- Får lyst til å skrive NRK-programleder Hans Olav Brenner har lest Thomas Tranströmer mange ganger. En gang kjøpte han Tranströmers samlede dikt for 40 kroner.

- Ei lita bok på tre hundre sider. Mye luft og mange korte dikt, men summen av dem ga ham Nobelprisen i litteratur, sier Brenner til Dagbladet, og fortsetter:

- Det er gripende dikt, enkelt tilgjengelig med sterke bilder, og som har åpenbaringer som  gir små lystfylte støkk i magen. Disse bildene huskes i flere år, og man får selv lyst til å skrive fordi det virker lett. Kraften og den skinnende enkelheten har gjort ham til noe så sjeldent som en samtidig, verdensberømt lyriker.

Debuterte i 1954 I 1990 fikk Tranströmer Nordisk Råds litteraturpris for diktsamlingen För levande och döda. På norsk er han gjendiktet av Jan Erik Vold.

Tranströmer debuterte i 1954 med diktsamlingen «17 dikter» regnes internasjonalt som en av Skandinavias best kjente lyrikere.

Tranströmer utdannet seg til psykolog ved Stockholms universitet, og jobbet som psykolog ved institusjonen Roxtuna for ungdomskriminelle.

GÅTT BORT: Tomas Tranströmer døde fredag ettermiddag. Her mottar han Nobelprisen i Litteratur fra svenskekongen.
Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
GÅTT BORT: Tomas Tranströmer døde fredag ettermiddag. Her mottar han Nobelprisen i Litteratur fra svenskekongen. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Vis mer