DEBATT

Debatt: Velferdsstaten

Norden lykkes på tross av, ikke på grunn av, velferdsstaten

De nordiske landene kan nok først og fremst takke sin kultur for sine lange liv.

STØTTER HILLARY: Senator Bernie Sanders brukte den nordiske modellen som et forbilde for et framtidig USA da han forsøkte å bli demokratenes presidentkandidat, skriver kronikkforfatteren. Her driver han valgkamp for Hillary Clinton i Wisconsin onsdag. Foto: NTB Scanpix 
STØTTER HILLARY: Senator Bernie Sanders brukte den nordiske modellen som et forbilde for et framtidig USA da han forsøkte å bli demokratenes presidentkandidat, skriver kronikkforfatteren. Her driver han valgkamp for Hillary Clinton i Wisconsin onsdag. Foto: NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den politiske outsideren Bernie Sanders klarte nesten å slå Hillary Clinton i konkurransen om å bli Demokratenes presidentkandidat. Den uventet sterke oppslutningen Sanders-kampanjen fikk virker å være koblet til hans ønske om å introdusere en velferdsstat i USA som er tuftet på den nordiske modellen. Som han selv sa: «Jeg synes vi bør se til land som Danmark, som Sverige og som Norge, og lære av det de har klart å oppnå for sine arbeidere».

Sanders er langt fra alene om å bruke den nordiske modellen som et forbilde for et framtidig USA.

Ezra Klein, redaktør av den nye liberale websiden Vox, har forklart at «både Clinton og Sanders vil gjøre USA mye likere Danmark – de vil begge innføre generøse fødselspermisjoner, la myndighetene prute ned prisene på medisiner og styrke det sosiale sikkerhetsnettet».

Det kan være liten tvil om at bade nåværende og tidligere demokratiske presidenter deler denne visjonen.

Det er ikke vanskelig å forstå den amerikanske venstresidens beundring for den nordiske modellen. Norge og de andre nordiske landene kombinerer en relativt høy levestandard med lave fattigdomstall, lang levetid og en egalitær inntektsfordeling – alt den amerikanske venstresiden ønsker seg for sitt eget land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer