KOMMENTARER

Nordens høyeste

Svenskene fortsetter å strekke seg mot himmelen. Vil Norge følge etter?

STRUTTING PÅ SVENSK: Når den nye «skrapan» i Göteborg står ferdig i 2019, vil den rage 230 meter over bakken. Copyright: Serneke Group
STRUTTING PÅ SVENSK: Når den nye «skrapan» i Göteborg står ferdig i 2019, vil den rage 230 meter over bakken. Copyright: Serneke Group Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det 190 meter høye Turning Torso i Malmö, «det skruvade huset» på folkemunne, må ha vridd seg i smerte da nyheten kom denne uka om at byens landemerke siden 2005, tegnet av selveste Santiago Calatrava, ikke lenger vil være Nordens høyeste. I 2019 vil tittelen reise 27 mil opp langs kysten, til Göteborg - med mindre noen oppadstrebende stockholmere, dansker eller finner pønsker på noe tull i mellomtida. Jeg nevner ikke norrbaggarna, siden vi synes å være enige om at Oslo Plaza - 117 meter og blasert konge på haugen - skraper høyt nok. Stockholm har riktignok brisket seg, men den ferske vinneren av arkitektkonkurransen i Göteborg melder at de kan skjøte på 20 meter, om det skulle være nødvendig.

Og vinneren er ingen hvem som helst. SOM (Skidmore Owings & Merrill) har tegnet seks av de 15 høyeste bygningene i verden, inkludert den høyeste, Burj Khalifa i Dubai (826 meter). SOM har holdt det gående siden 1930-tallet og har preget New York (seinest One World Trade Center) og en rekke andre byer med sine glasskledde tårn.

Området som skal utvikles rundt den kommende skyskraperen heter Karlavagnsplatsen og ligger i bydelen Lindholmen, et område ved Göta älv preget av næringsbygg, men også boliger og skoler. Området har godt av et bygg av denne typen, mener Mark Isitt, arkitekturkritiker i Göteborgs-Posten. Byarkitekt Björn Siesjö, som ledet juryen, legger vekt på at SOMs vinnerutkast også inneholder en park og foreslår å flytte trafikken.

Selve bygningen vil bestå av både butikker, kontorlokaler og leiligheter. Men blir det er godt bymiljø? Som vanlig er det ikke først og fremst størrelsen det kommer an på, men hvordan man planlegger bruken på gateplan. Det finnes ingen perfekt oppskrift, men studerer man inngående andre som har fått dette til, er man allerede et godt stykke på vei.

Hva skal så barnet hete? SOM har kalt sitt vinnerforslag Polstjärnan, men noen med sans for ordspill har lansert Göte Burj. Karlsvagnstornet er nærliggende, mens en kritisk anlagt nettdebattant betrakter glasspålen som lokalpolitikernes penisforlenger og synes Snoppen er et passende navn.

Og hva synes folk i Göteborg om å få en «skrapa» på denne størrelsen som landemerke? I fjor høst, da de foreløpige planene ble presentert, arrangerte Göteborgs-Posten enn nettavstemning der 5000 lesere deltok og sju av ti var positive til høyhuset.

Her hjemme har vi en gryende høyhusdebatt, men foreløpig er det bare noen freidige arkitekter som har vist kortene, i tillegg til «the usual suspects», eiendomsutviklere og rastløse Høyre-politikere med «fortetting» på hjernen, nærmere bestemt «fortetting ved knutepunkter for kollektivtrafikk». Debatten har dreid seg om mer beskjedne høyder og det vil nok ta noen år før vi begynner å sammenlikne oss med svenskene. Eller?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer