Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nordgren nytenker

-  Nasjonalmuseets innkjøpspolitikk skal fortsatt vektlegge tyngdepunkter i det som fins av sterke sider innenfor de eksisterende samlingene av billedkunst, design og arkitektur. Men vi må også være villige til å satse på å dekke de påtakelige hullene som vises i den verksmengden som Nasjonalgalleriet, Museet for samtidskunst, Kunstindustrimuseet og Arkitekturmuseet i dag rår over.

DETTE VAR

et par av de sentrale punktene i den situasjonsbeskrivelse og strategi for kunstsamlingenes framtid, som direktør Sune Nordgren understreket på et debattmøte i Museet for samtidskunst i går kveld. Manglene på nøkkelverk med betydning for norsk kunst fra den internasjonale modernismen lar seg neppe bøte på med dagens prisnivå. Men Nordgren kunne godt tenke seg å plukke fra øverste hylle i en del norske firma- og privatsamlinger for å flikke på fraværet av viktige arbeider. Det spørs om eventuelle eierne vil være like villig til å donere - eller i det minste deponere - slike verker som utenlandske storsamlere ofte er.

DOKUMENTASJONEN

av den historiske modernismen er jo en viktig forutsetning for å fatte mer av samtidskunsten, selv om den delvis sprenger seg ut av rammene for de skjønne kunster. Dette vil også gjøre det lettere å følge opp samtidskunsten fra kunstfaglig hold, og Nordgren konstaterte - som så mange av sine kolleger til alle tider - at på dette feltet må man med nødvendighet misse noe. Og for Nasjonalmuseet som ikke (i motsetning til Astrup Fearnley-museet og Henie Onstad-senteret) kan kvitte seg med innkjøpt kunst, kan fadesene bli særdeles tydelige.

OG NORDGREN AKTER

å redegjøre for Nasjonalmuseets praksis på innkjøpsområdet. Det skal dels skje med basisutstillinger i de ulike institusjonene, men også ved å legge ut alt hva samlingene rommer på Internett. Ut fra disse mulighetene til å få innblikk i hva samlingene rommer, har Nordgren en kongstanke. Han ønsker å engasjere alle kunstinteresserte til å komme med begrunnete forslag om hvilke verk og kunstnere Nasjonalmuseet bør interessere seg for. Men først skal han mobilisere museets mannskap til å engasjere seg i denne prosessen. Der det likevel til slutt er en innkjøpskomité som bestemmer. Og hvor direktøren - Sunne Nordgren - har det siste ord.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media