Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nordheim-CD i stolt protest

- Egentlig burde ett av de store plateselskapene ha hatt Arne Nordheim i sin katalog og vært stolt av det. Men de bryr seg ikke om musikken, bare om hvor mye den kan tenkes å selge, sier Rune Kristoffersen. I dag utgir han en Nordheim-CD i protest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rune Kristoffersen, i sin tid kjent som halvparten av popduoen Fra Lippo Lippi, levner ikke de multinasjonale plategigantene mye kulturære. Som motgift har han startet sitt eget plateselskap, Rune Grammofon, og debuterte med trippel-CD-en «Supersilent 1- 3» - avant-trioen Veslefrekk pluss Motorpsychos Helge Sten - før jul. Nå kommer «Electric», Arne Nordheims elektroniske stykker «Solitaire» og «Colorazione» (1968) samt «Pace», «Warszawa» og «PolyPoly» (1970), og i februar utgir han Chocolate Overdose i en ganske annen rockmusikalsk fasong enn hva publikum fikk oppleve på bandets to første CD-er. En utgivelse med Tove Nilsen, ung singer/songwriter fra Florø, står også på planene.

Absurd

- Arne Nordheim er vår største nålevende komponist, men denne viktige delen av hans produksjon har ikke vært tilgjengelig siden 1970-tallet, da Komponistforeningen utga en LP. Det er absurd, sier Kristoffersen, og fortsetter:

- Jeg har inntrykk av at musikk mer og mer blir betraktet som en sportsgren, av både plateselskaper, musikkforhandlere og media. «Hvor mye kan det selge?» «Hvor mye har det solgt?» «Hvor mye tjente artisten?» «Vant det Melodi Grand Prix?» «Fikk det Spellemannpris?» - det er sånne ting det legges vekt på, ikke selve musikken. Jeg synes ikke musikk tas på alvor som kunstuttrykk, kanskje fordi underholdningselementet i musikk er så sterkt. Hvis denne utviklingen bare får lov til å gå sin gang og ingen til sist våger å utgi det litt mer spesielle, er jeg redd musikken kommer til å dø.

Internett

- Jeg har ingen illusjoner om å tjene penger på dette. Men med de internasjonale mulighetene som Internett åpner, har jeg et visst håp om å gå i balanse, sier Kristoffersen. En distributør i USA har allerede meldt stor interesse for Nordheim-CD-en, og om kort tid legges lydeksempler og informasjon om Rune-utgivelsene på nettet.

- Uten mulighetene for internasjonal distribusjon ville jeg neppe ha våget å starte plateselskap. Men heldigvis finnes det land der holdningen til kultur er litt annerledes enn i Norge. Jeg håper å få holde på lenge nok til at det blir en fin liten katalog ut av det, slutter Rune Kristoffersen, til daglig ansatt i plateselskapet Grappa for å bestyre det tyske plateselskapet ECMs utgivelser i Norge.

<B>I PROTEST: -Egentlig burde ett av de store plateselskapene hatt Arne Nordheim i sin katalog og vært stolt av det, sier Rune Kristoffersen. Han satser på musikk som de store plateselskapene ikke tør å utgi i frykt for ikke å selge nok.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!