Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nordin i svenske «House of Cards»

Sven Nordin (57) spiller justisministeren i SVTs nye storsatsing.

SPILLER JUSTISMINISTER: Sven Nordin (57) er snart aktuell med en av hovedrollene i den nye svenske storsatsningen «Ögon blå». Serien har blitt sammenlignet med suksess-serien «House of Cards», og er blant annet regissert av en av «Broen»-skaperne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SPILLER JUSTISMINISTER: Sven Nordin (57) er snart aktuell med en av hovedrollene i den nye svenske storsatsningen «Ögon blå». Serien har blitt sammenlignet med suksess-serien «House of Cards», og er blant annet regissert av en av «Broen»-skaperne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det loves maktspill og konspirasjon i den kommende svenske TV-serien «Ögon blå», som i liket med den høyt bejublede «House of Cards» utspiller seg i den kyniske delen av politikkens korridorer.

Men - da den svenske rikskringkasteren SVT og produksjonsselskapet Strix skulle fylle prestisjerollen som Sveriges justisminister, så de over landegrensa til Norge og til skuespilleren Sven Nordin.

- Handlingen i «Ögon blå» legger seg tett opp til den aktuelle politiske situasjonen, og foregår i de seks-sju ukene før Riksdagsvalget. Det politiske spillet fram til valget, er det sentrale. Det viser seg at Trygghetspartiet som er et parti tilsvarende Sverigedemokraterna, gjør det ganske bra i valgmålinger, sier Nordin til Dagbladet.

Høyreekstrem terror Karakteren Elin Hammar, en tidligere stabssjef, blir kastet inn i det politiske maktspillet igjen når justisministeren, spilt av Nordin, vil ha henne tilbake på jobb. Men serien følger også en høyreekstremist, spilt av Adam Lundgren, som planlegger et et terrorattentat.

- Det er en parallell til det vi opplevde i Norge med Anders Behring Breivik. Den ekstreme høyresiden etablerer en terrorcelle og gjør det vanskelig for politiet og justisministeren, forteller Nordin.

I likhet med den sittende regjering, er det i TV-serien snakk om en regjeringskoalisjon med Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna som sliter i kampen med å vinne valget. Etter hvert dukker det også opp noen «edderkopper som sitter sentralt plassert».

- Hvorvidt justisministeren er en av disse, kan jeg selvsagt ikke si noe om, erter Nordin.

- Er karakteren din kynisk?

- Det kan jeg ikke avsløre, for det kan jo godt hende serien kommer på norsk TV. Men det er en del konspirasjoner og internt spill der man forsøker å manøvrere seg, sier Nordin som jobber med stemme-coach for å perfeksjonere politiker-svensk.

«Broen»-regissør Fredrik Edfeldt og Henrik Georgsson har regien, sistnevnte var også regissør for TV-suksessen «Broen».

Strix Drama lager serien på oppdrag for SVT, og innspillingen av de fire første episodene pågår i Göteborg og Stockholm nå i vår. I sommer kommer gøteborgere til å se flere dramatiske scener filmes på gater og torg, mens de siste opptakene først gjøres etter den svenske valgdagen.

SVENSK JUSTISMINISTER: Sven Nordin ble innkalt på audition, og fikk rollen som svensk justisminister som kjemper en tøff valgkamp. SVT
SVENSK JUSTISMINISTER: Sven Nordin ble innkalt på audition, og fikk rollen som svensk justisminister som kjemper en tøff valgkamp. SVT Vis mer

- De første episodene sendes før de siste er spilt inn. Det er intens jobbing i bolker, et skikkelig puslespill, forteller Nordin som har blitt vant til å pendle etter diverse film- og teaterjobber for «søta bror» de siste åra.

Etter valget Nettopp fordi serien er så virkelighetsnær, er det best å vente med premieren, har sjefen for SVT Drama uttalt til Aftonbladet.

- Den er veldig aktuell når man tenker på sterk polarisering mellom høyre og venstresiden, privatisering av skole og helsevesen, opprør i Malmö, demonstrasjonene mot nazister, og så videre. Den er så aktuell at det er litt skummelt. Mange ting er mer aktuelt i dag enn da den ble skrevet. Aktualitet er bra, men det er også litt skremmende, sier Nordin.

Det er Kevin Spacey som spiller den kyniske Frank Underwood i «House of Cards». Da svenske medier begynte å skrive om «Ögon blå» tidligere i år, satt parallellene til den amerikanske suksesserien løst.

- Jeg har ikke sett så mye på «House of Cards», men svenske journalister er opptatt av dette. Det er klart paralleller fordi det handler om politisk maktspill. Men dette er original, svensk TV-serie om svensk politikk og virkelighet, forklarer Nordin.

Populær hos «søta bror» De siste åra har han og kona Torhild Strand pendlet mellom leilighet i Stockholm og huset på Kampen i Oslo. I fjor var han aktuell med to svenske filmer, «En fiende att dö för» og «Callgirl». Senere i år kommer også «Gentlemen» — en filmatisering av den kjente forfatteren Klas Östergrens oppvekstroman. Og att på til spiller han danseband-manager i «Viva Hate» som filmes i vår.

- Sverige er et nytt marked for meg, hvor jeg ikke har et kjent navn. Jeg må utfordre meg selv, det liker jeg veldig godt, sier Nordin.

DEILIG Å VÆRE NORSK I SVERIGE: Sven Nordin og kona Thorild Strand har bodd mye i Stockholm i den siste tida, på grunn av Nordins mange roller i svenske produksjoner. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
DEILIG Å VÆRE NORSK I SVERIGE: Sven Nordin og kona Thorild Strand har bodd mye i Stockholm i den siste tida, på grunn av Nordins mange roller i svenske produksjoner. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!