DEBATT

Nordisk forum normaliserer rasisme

Å gi plass til rasisitiske og transfobe innledere står i direkte motsetning til kampen for alle kvinners menneskelige rettigheter.

BUET UT: Barne- og likestillingsminister, Solveig Horne (FrP), bøe søndag buet ut på feministkonferansen Nordisk forum. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
BUET UT: Barne- og likestillingsminister, Solveig Horne (FrP), bøe søndag buet ut på feministkonferansen Nordisk forum. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Vi er mange antirasistiske feminister som er opprørte over at Nordisk forum, som forrige uke samlet mange tusen feminister og kvinnesaksaktivister i Malmø, samtidig valgte å invitere Norges likestillingsminister Solveig Horne fra Fremskrittpartiet. En minister fra et parti som er kjent for sin rasistiske, homofobe, transfobe og anti-feministiske politikk.  

Nå som rasismen og fascismen sprer seg over hele Europa, og tar plass i parlamentene med Sverigedemokraterna i Sverige og med Fremskrittspartiet i regjering Norge, må vi stå samlet mot disse kreftene.

Vi er kritiske till at et parti som Fremskrittspartiet inviteres til å tale og delta på et feministisk forum. Partiet vil språkteste fireåringer, og vil at innvandrere til Norge skal måtte arbeide og betale skatt i ti år før de får statsborgerskap. De vill også tvangsutvise rom og har forsøkt å innskrenke abortretten. Solveig Horne har til og med sagt at kvinner som har blitt voldtatte får skylde seg selv.  

Å invitere disse kreftene er å invitere inn rasisme, homofobi, transfobi og kvinnehat og være medløpere i normaliseringen av disse. Nordisk Forum har svart på kritikken om Horne med samme argument som alltid brukes når rasister inviteres: «De er demokratisk valgte og må derfor inviteres.» Men husk at demokratiet er en prosess og ikke noe som skal kunne brukes for å undertrykke andre mennesker.

I en tid der fascistiske, rasistiske og nasjonalistiske partier inntar våre demokratiske institusjoner, svarer Nordisk forum at «Det er slik virkeligheten ser ut.» Hva slags kvinnekamp bedriver Nordisk forum om de er villige til å forsvare en rasistisk virkelighet isteden for å utfordre rasistiske partier? Som vi alle vet har fascistiske regimer som oftest kommet til makten nettopp gjennom demokratiske valg.

Nordisk forum hevder å være en plattform rettet til bredden av kvinneorganisasjoner, for å skape en vital og nordisk diskusjon om likestilling og likeverd. Men bristen på antirasisme og transinkludering er tydelig i utvalget av inviterte talere og deltakere, og i det sluttdokumentet som er presentert.

Allerede i høst skrev flere organisasjoner og aktivister et brev og kritiserte Nordisk forum og ba dem se prosjektet med disse hensyn. Forumet har dermed hatt god tid til å ta til seg kritiskken, men har valgt å ikke lytte. Det har blant annet resultert i at den antirasistiske feministiske tankesmien Interfem valgte å ikke delta på forumet, fordi opplegget speilet en ignorans overfor kvinner utsatt for rasisme og for transpersoners erfaringer, behov og ønsker.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

I tillegg til antirasistisk kritikk har forumet fått kritikk for å invitere transfobe innledere som Julie Bindel og Gail Dines. Ifølge Dines forsterker transmenn og transkvinner patriarkatet gjennom å bekrefte stereotype kjønnsroller. En annen av innlederne, Bindel, sier at transmenn er kjønnsforrædere og at transkvinner er menn i kvinneklær. Det kjennes som et spark i magen når transfobe innledere inviteres inn for å snakke og får innskrenke transpersoners trygghet.

Vi mener at den feministiske bevegelsens bredde også er dens styrke. Vi kan ikke alltid være enige. Men gjennom å gi plass til rasistiske og transfobe talere står i direkte motsetning til kampen for alle kvinners menneskelige rettigheter og dermed forumets hensikt.

Vi tar avstand fra Nordisk forums rasistiske og transfobiske innledere og vil klart och tydelig slå fast at denne holdningen ikke er representativ for feminismen i Sverige 2014. Normaliseringen av rasisme, homofobi, kvinnehat og transfobi skal ikke under noen omstendigheter skje i vårt navn.  

Vi mener at feminismen må være en del av sin samtid og ta rasismen og dennes konsekvenser på alvor. Vi må ikke være redde for å gjøre en analyse og peke ut en retning for det feministiske arbeidet. Vårt håp er at Nordisk forum også er enige i det.

Zakia Khan, aktivist og styremedlem i Feministiskt initiativ
Carmen Blanco Valer, folkehøyskolelærer og global rettferdighetsaktivist

Deidre Palacious, aktivist och
styremedlem i Interfem & RFSL
Sara Abdollahi, antirasistisk feminist og skribent

Sissela Nordling Blanco, talesperson Feministisk Iniativ

Victoria Kawesa, riksdagskandidat Feministiskt Initiativ
Edda Manga, idéhistoriker och redaktør i Feministiskt Perspektiv
Lisbeth Estrada Pérez, leder SSU Bohuslän
Irene Molina, professor i kulturgeografi på Uppsala Universitet
Maria Ramnehill
Athena Farrokhzad, forfatter og kritiker
Talla Alkurdi, leder S-studenter

Maria Ramnehill, 
styremedlem i RFSL
Ulrika Westerlund, 
styremedlem i RFSL
Devrim Mavi, sjefredaktør

Rossana Dinamarca, riksdagsrepresentant og feministisk talsperson for Vänsterpartiet

Lawen Mohtadi, journalist och
forfatter
Coura Mbaye, antirasistisk feminist
Nasim Aghili, regissør og dramatiker

Trifa Shakely, aktivist och skribent, Kampanjen ain't I a Woman

Aleksa Lundberg, skuespiller og transaktivist

Johanna Palmström,sjefredaktør Bang
Elisabete Catia Suzana, leder SAFE (Svart Feministisk Forum)
Nabila Abdul Fattah, aktivist och kommentator Dagens ETC

Birgitta Vega Leyton, nestleder Interfem
Paula Mulinari, forsker
Ida Ali Abdulla Lindqvist, samfunnsdebattant og journalist
Lukas Romson, likestillingskonsulent og transmann

Christina Höj Larsen, riksdagsrepresentant og antirasistisk talsperson for Vänsterpartiet

Maria-Elsa Salvo, nestleder SSU Stockholm

Francine Agbodjalou, scenekunstner og aktivist

Foujan Rouzbeh, aktivist och riksdagskandidat F!

Paloma Madrid, koreograf og danser

Mireya Echeverría Quezada, sjefredaktør i Bang

Jasminé Sana & Sooz Romero, RFSL Newcomers nettverk
Behrang Miri, interseksjonell pedagog
Tobias Hübinette, forsker

Javiera Cifuentes, leder Interfem

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer