DEBATT

Nordisk forum normaliserer rasisme

Å gi plass til rasisitiske og transfobe innledere står i direkte motsetning til kampen for alle kvinners menneskelige rettigheter.

BUET UT: Barne- og likestillingsminister, Solveig Horne (FrP), bøe søndag buet ut på feministkonferansen Nordisk forum. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
BUET UT: Barne- og likestillingsminister, Solveig Horne (FrP), bøe søndag buet ut på feministkonferansen Nordisk forum. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Vi er mange antirasistiske feminister som er opprørte over at Nordisk forum, som forrige uke samlet mange tusen feminister og kvinnesaksaktivister i Malmø, samtidig valgte å invitere Norges likestillingsminister Solveig Horne fra Fremskrittpartiet. En minister fra et parti som er kjent for sin rasistiske, homofobe, transfobe og anti-feministiske politikk.  

Nå som rasismen og fascismen sprer seg over hele Europa, og tar plass i parlamentene med Sverigedemokraterna i Sverige og med Fremskrittspartiet i regjering Norge, må vi stå samlet mot disse kreftene.

Vi er kritiske till at et parti som Fremskrittspartiet inviteres til å tale og delta på et feministisk forum. Partiet vil språkteste fireåringer, og vil at innvandrere til Norge skal måtte arbeide og betale skatt i ti år før de får statsborgerskap. De vill også tvangsutvise rom og har forsøkt å innskrenke abortretten. Solveig Horne har til og med sagt at kvinner som har blitt voldtatte får skylde seg selv.  

Å invitere disse kreftene er å invitere inn rasisme, homofobi, transfobi og kvinnehat og være medløpere i normaliseringen av disse. Nordisk Forum har svart på kritikken om Horne med samme argument som alltid brukes når rasister inviteres: «De er demokratisk valgte og må derfor inviteres.» Men husk at demokratiet er en prosess og ikke noe som skal kunne brukes for å undertrykke andre mennesker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer